КУКЕРСКИ ФЕСТИВАЛ „ПЕСПОНЕДЕЛНИК“ В С. ШИРОКА ЛЪКА

фестивалът е върхова изява на 

маскарадните игри в родопите

Под звъна на стотици хлопки и чанове маскирани като кукери мъже обикалят Широка лъка, изпълнявайки древни ритуали, които символизират събуждането на природата и прогонване на злото.
Фестивалът в Широка лъка е продължение на местните традиции в селото, които са се изпълнявали от незапомнени времена до 40-те години на миналия век. След създаването на кукерския състав „Песяци“, през 1967г., широколъчани възраждат традицията на ритуални игри в селото. Постепенно празникът придобива все по-голяма популярност, а в маскарада към местните „песяци” се присъединяват и кукери от цяла България и Европа.
Фестивалът се е утвърдил като един от най-популярните и посещавани в страната и е член на Федерацията на европейските карнавални градове.
Песяците ходят от къща на къща за да гонят лошото и за здраве и берекет. Ако те прескочи песяк ще ти върви през цялата година. След като обходят къщите песяците се отправят към селския площад („купището“), където представят венчален обред на невестата и старейшината, раждане, оран, засяване.

Вижте снимки в галерия

КУКЕРСКИ ФЕСТИВАЛ „ПЕСПОНЕДЕЛНИК“ 

Кога се провежда? Провежда се ежегодно през първата неделя на месец март в центъра на с. Широка лъка.
За повече информация може да се свържете с ТИЦ Широка Лъка.