НАЦИОНАЛЕН ФОЛКЛОРЕН СЪБОР – НАДПЯВАНЕ РОЖЕН

Роженският събор има над 

стогодишна Традиция

Първият събор е организиран през 1898 г. Идеята е дадена от отец Ангел Инджов – свещеник в с. Соколовци. Той призовава енориашите си да почетат всички светии на роженските параклиси в Деня на св. Пантелеймон – 27 юли, при параклиса „Св. св. Кирик и Юлита”, където и до днес се провежда съборът. Тогава границата на България и Османската империя е минавала през връх Рожен. Тук се събирали жителите на трите изкуствено разделени околни села – Проглед от българската страна, Момчиловци и Соколовци от турската страна на границата, на родови срещи и пеели народни песни под съпровод на гайда, пекли традиционните агнета – чевермета на жар. След 1912 г. (Освобождението на Родопите от османската власт) Роженският събор губи политическото си значение, придобито по стечение на обстоятелствата във връзка с граничната линия, но запазва духа на традицията, времето и мястото на провеждането. На Рожен се правят все повече родови и дружески срещи на изселени във вътрешността на страната родопчани. Днес символ на събора е самобитният гайдарски оркестър „Сто каба гайди”, основан през 1961 г.

През 2015 г се проведе Събор на народното творчество и животновъдството „Рожен“, който е наследник на Роженския събор. Събитието, с участието на многолюдна публика и изпълнители, представи народната музика, обичаи, обредност, словесен фолклор, танци, облекла и носии – цялостната традиционна народна култура. Заедно с това наследство съборът включи и мащабно изложение на традиционния български поминък, животновъдството, представен в съвремието ни.

Кога се провежда? През 2015 г съборът бе възроден след дългогодишно прекъсване. Датите на провеждането му може да търпят корекции. За повече информация може да се обърнете към ТИЦ Смолян.