Архитектурен резерват „Широка лъка“

Широка Лъка е обявено за архитектурен и фолклорен резерват. Селото е получило името си от старобългарската дума „лѫка“, означаваща извивка, кривина, лъкатушене.
Широка лъка е известна със своите автентични родопски къщи като Згуровската, Учиковската и Григоровската и др.

Църква

„Успение на Пресвета Богородица“

e една от местните забележителности, е построената за 38 дни през 1834 г. Иконостасът на църквата е уникален. Предполага се, че е рисуван от ученици на братята Димитър и Захари Зограф от Самоков. Съществува и хипотезата, че самите те са изографисали църквата. В близост до църквата се намира старото училище, построено през 1835 г.

Широка Лъка е от селата, в които се е родила и се развива

родопската песен

 Много от най-известните певци и гайдари на родопския фолклор са родени тук. Доказателство за това е създаденото през 1972 г. Средно музикално училище за народни песни и танци.

Вижте още снимки в галерия

Архитектурен резерват „Широка лъка“

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ

 

Всяка година, в първата неделя на месец март, в селото се провежда международния кукерски фестивал „Песпонеделник“. Според вярванията кукерите гонят злите сили и носят здраве и благоденствие за жителите и селото.
Може да се информирате за точната дата на провеждане на фестивала в ТИЦ – Широка Лъка.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

Културна забележителност

В РАЙОНА НА

с. Широка Лъка и с. Стойките

GPS КООРДИНАТИ

41.6794, 24.5807

ОТ ГР. СМОЛЯН

на 24 км

НАДМ.ВИСОЧИНА

1059 м

как да стигнем до

архитектурен резерват „широка лъка“

Селото е разположено на главния път Смолян – Девин. Може да стигнете до него както от град Смолян по пътя през прохода Превала и с. Стойките, така и през курорта Пампорово. И двата пътя се свързват в с. Стойките, а от там до Широка Лъка ви делят само 6 км.

ШОФИРАНЕ

За навигация с автомобил може да използвате картите на Google Maps.

Моля, имайте предвид, че данните за навигация са от Google Maps, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.