Връх Голям Перелик

Връх Голям Перелик е най-високият връх в Родопите. С него Родопа се нарежда на седмо място сред българските планини. Планинското било е покрито с прекрасни иглолистни гори, сред които се намират живописни поляни.

Планинското било е покрито с прекрасни иглолистни гори, сред които се намират живописни поляни.

Районът край върха е изключително привлекателен през всички сезони и предлага разнообразни възможности за пешеходен, пещерен и ски туризъм. В близост се намира връх Широколъшки снежник (2 188 м) – вторият по височина в Родопите, наричан още Орфей, както и пещера „Ледницата”, а в подножието на Перелик са селата Гела, Солища, Стикъл и Широка лъка. Килимите от дъхави цветя и билки, гъбите и дивите плодове тук са в изобилие.

Вижте още снимки в галерия

връх голям перелик

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ

 

 

Същинският връх Голям Перелик попада в зоната на секретно военно поделение, разположено в района. Достъпът до него е забранен, но в близост се намира само с 45 м по-ниският му събрат Малък Перелик. От обширната поляна, която се пресича по дължина от чакълирания път, се разкрива красива гледка към Смолян и гънките на Родопа.

В близост се намира и хижа Перелик, която работи през пролетта, лятото и есента. От хижата тръгват маркирани туристически маршрути за съседния връх Широколъшки снежник, с. Мугла, Гела, пещера Ледницата, Каньона на водопадите и др.

Връх Голям Перелик е част от инициативата „100 национални туристически обекта“, като печатът, удостоверяващ изкачването му, се намира в ТИЦ – Широка лъка.

В края на месец юли всяка година на поляните край върха се провежда етно-джаз фестивал на открито, който се радва на изключителен интерес.

Времето на върха се променя изключително бързо, затова се информирайте за прогнозата преди излизане в планината. За повече информация може да се обърнете към ТИЦ – Смолян или ТИЦ – Широка лъка.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

Природна забележителност

В РАЙОНА НА

с. Широка Лъка и с. Стойките

GPS КООРДИНАТИ

41.6035, 24.5744

ОТ ГР. СМОЛЯН

на 23 км

НАДМ.ВИСОЧИНА

2191 м

как да стигнем до

връх голям перелик

Ако се намирате в Смолян, трябва да поемете по пътя за Стойките, Широка лъка и Девин. Проходът, през който ще преминете, се нарича Превала. На самия връх на прохода вляво се отклонява тесен асфалтов път. Ще го познаете по параклиса, който се намира от дясната му страна. Пътят се вие високо в планината, в продължение на 10 км, като първите 5 км са с асфалтова настилка, а остатъкът до върха е чакълиран път.

ШОФИРАНЕ

За навигация с автомобил може да използвате картите на Google Maps.

ПЕШ

За навигация при пешеходен маршрут може да използвате планинската карта на BGMountains.org.

Моля, имайте предвид, че данните за навигация са от Google Maps и BGMountains, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.