Изворът на река Арда

Намира се в близост до държавната граница с Република Гърция. Всъщност изворът е един от седемнадесетте извора, от които води началото си най-голямата родопска река. Ледената вода извира изпод дебел бук, който не знае годините си. До мястото се стига по маркирана туристическа пътека, започваща от махала Билянска.
През 1706 г оттук е преминал френският пътешественик Пол Люкас, и възхитен от красотите на родопския край, написва пътепис, в който включва и изворът на най-голямата родопска река.

Туристическата пътека до извора на Арда е една чудесна идея за разходка когато сте в района на Могилица или Арда. Най-дългата родопска река, извира от подножието на Ардин връх (1730м) и само на няколко метра от границата с Гърция. До мястото има маркиран пешеходен маршрут, който е изключително панорамен и преминава през обширни поляни, от които се откриват гледки към село Горна Арда, Билянци, връх Ком, връх Голям Перелик и други.

Пътеката преминава покрай

комплекс Дядова ряка

който е сгушен в подножието на Ардин връх. Там може да опитате вкусна пъстърва или друга екологично чиста храна. След комплекса пътеката навлиза в прохладна гора и така неусетно се достига до извора. Там, изпод корените на един вековен бук извира Арда – най-дългата родопска река. Мястото, е идеално за пикник и почивка. Красива горска поляна, заобиколена отвсякъде от гора,  обособени места за палене на огън, беседки и заслон.

Вижте още снимки в галерия

изворът на река Арда

За желаещите да продължат с прехода има 

маркирана пътека до Ардин връх

Ардин връх е с височина от 1730 метра, а през него преминава българо-гръцката граница. Гледката от него е както към българската, така им към гръцката част на Родопите.

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ

 

Районът е гранична зона. Носете документи за самоличност и не се отклонявайте от маркираните туристически пътеки, за да се избегнат недоразумения. До извора на Арда и Ардин връх има маркирани пътеки от село Билянце, село Горна Арда и комплекс Гераница. Има вариант прехода да бъде кръгов като изкачването стане през Билянце, а слизането към комплекс Гераница и Горна Арда. За повече информация може да се обадите в ТИЦ – Смолян.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

Природна забележителност

В РАЙОНА НА

горното поречие на
р. Арда

GPS КООРДИНАТИ

41.430970, 24.610451

ОТ ГР. СМОЛЯН

на 39,7 км

НАДМ.ВИСОЧИНА

1460 м

ПОЛЕЗНА

ИНФОРМАЦИЯ

Повече информация за туристически маршрути по Горното поречие на река Арда, можете да получите и от Туристическо дружество „Крепостта – Могилица“ на: https://krepostta-mogilitsa.com/

Повече информация какво могат да Ви предложат селата Могилица и Арда, посетете официалния уебсайт на: Могилица (mogilitsa.com)

Лого сайт Могилица

Горното поречие на река Арда, повече известно като Коритото е красиво и малко известно място, в което живеят много интересни хора. Вижте още истории за места и хора, традиции и вкусни родопски ястия от проектът „Приключения по Арда“ на: https://www.ardaadventures.bg/

как да стигнем до

ИЗВОРЪТ НА РЕКА АРДА

Пътувайки по пътя от Смолян за Арда и Горна Арда, трябва да подминете село Арда и старите гранични съоръжения – граничния портал и кльона. След няколкостотин метра се отклонете вляво по тесен асфалтов път, водещ до махала Билянска. Изкачете се с автомобила си до края на асфалта. Маркиран път, преминаващ в пътека ще ви изведе до барбекю Дядова ряка, а след него ще продължите и към извора на река Арда. Времето, необходимо за придвижване от Билянска до извора е около 1 час.

ШОФИРАНЕ

За навигация с автомобил може да използвате картите на Google Maps.

ПЕШ

За навигация при пешеходен маршрут може да използвате планинската карта на BGMountains.org.

Моля, имайте предвид, че данните за навигация са от Google Maps и BGMountains, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.