Момчил юнак и Картола

В местността Момчил юнак се намират няколко красиви естествени езера, в които плуват шаран и пъстърва. Мястото е прекрасно за пикник и почивка сред природата. На разположение на туристите са хижа и няколко малки хотела. В близост се намира и паметникът, построен в памет на загиналите през Илинденско- Преображенското въстание.

От няколко години в местността Картола с успех се развиват зимни спортове – ски и сноуборд. Двете неголеми писти, оборудвани със ски влек, са много спокойно място за начинаещи скиори и сноубордисти, които искат да избягат от суматохата на големите ски курорти. Близостта до Момчиловци пък дава възможност за настаняване в селото. През летните месеци там може да се практикува колоездене, катерене по изкуствена стена, пейнтбол, мотокрос и др. В близост се намират върховете Преспа и Момчил.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

Природна забележителност

В РАЙОНА НА

с. Момчиловци

GPS КООРДИНАТИ

41.700331, 24.806329

ОТ ГР. СМОЛЯН

на 33,4 км

НАДМ.ВИСОЧИНА

1670 м

как да стигнем до

момчил юнак и Картола

Ако се намирате в центъра на Момчиловци, поемете по пътя за Лъки и Пловдив. Излизайки над селото, край вас ще се разкрие красива панорама. Вдясно от вас ще видите отклонение за селата Кутела, Славейно и Петково. Продължете направо и след около 5 км отново ще излезете на разклон. Вляво се намира пътят за Роженската обсерватория и Пампорово, а вдясно е пътят за Лъки. Поемайки по него, след няколкостотин метра завийте отново вдясно по неасфалтиран път. Ще познаете отбивката по множеството информационни и рекламни табели. В самото начало на черния път ще видите ски пистата и стената за изкуствено катерене вляво от вас. Пътят започва стръмно изкачване, което след 3 км ще ви изведе в местността Момчил юнак.

ШОФИРАНЕ

За навигация с автомобил може да използвате картите на Google Maps.

ПЕШ

За навигация при пешеходен маршрут може да използвате планинската карта на BGMountains.org.

Моля, имайте предвид, че данните за навигация са от Google Maps и BGMountains, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.