Панорамна площадка „Върхът“

Панорамната площадка „Върхът“ край село Могилица е открита лятото на 2020 година и е най-новата туристическа атракция в района на Горното поречие на река Арда, която радва местните жители и посетителите на региона. Изграден е с помощта на местни жители, на селата: Могилица, Арда и Горна Арда. Изграждането й е финансирано от Програмата за развитие на туризма на Община Смолян за 2019 г. и 2020 г.

Първата по рода си на територията на Общината площадка за наблюдение е разположена на 1351 метра надморска височина с относителна денивелация 350 метра. Уникалното съоръжение се намира на 9 км от центъра на Могилица.

От панорамната площадка се разкрива

спираща дъха гледка

На юг се вижда Ардин връх, на север – вр. Карлък, кулата Снежанка и връх Момчил, на запад – с. Бориково, Черешките и Кошуте, а на изток родопския връх Ком. Виждат се множество селца и махали по-известни от които са: село Могилица, село Арда, село Бориково, село Черешките, село Турян и други.

Последния метър и половина е

изграден от стъкло

Конструкцията е изградена на ръба на скалист връх, а относителната височина от пътя, който се вие долу в ниското е 350 метра. Последния метър и половина е изграден от стъкло и осмелилите се да стъпят на него могат да погледнат право надолу в пропастта. Разбира се, всичко е обезопасено и подходящо за посетители на всякаква възраст.

Вижте още снимки в галерия

панорамна площадка „върхът“

ПОЛЕЗНА

ИНФОРМАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

Природна забележителност

В РАЙОНА НА

горното поречие на р. Арда

ОТ ГР.СМОЛЯН

30 км.

GPS КООРДИНАТИ

41.483106, 24.627977

Повече информация за туристически маршрути по Горното поречие на река Арда, можете да получите и от Туристическо дружество „Крепостта – Могилица“ на: https://krepostta-mogilitsa.com/

Повече информация какво могат да Ви предложат селата Могилица и Арда, посетете официалния уебсайт на: Могилица (mogilitsa.com)

Лого сайт Могилица

Горното поречие на река Арда, повече известно като Коритото е красиво и малко известно място, в което живеят много интересни хора. Вижте още истории за места и хора, традиции и вкусни родопски ястия от проектът „Приключения по Арда“ на: https://www.ardaadventures.bg/

КАК ДА СТИГНЕМ ДО

Панорамна площадка „върхът“

Вариантите за достъп са два. Пешеходен и офроуд. Който и да изберете, няма да сбъркате.

Пътеките за пешеходен туризъм тръгват от местността Широк мост в село Могилица. До площадката се стига по маршрут с. Могилица, с. Бориково, м. Потока като по цялото трасе има поставени насочващи табели. Времетраене, около 2-2.5 часа в едната посока.

Любителите на офроуд туризма могат да си наемат джип от центъра на село Могилица. Времетраене, 40-50 минути в едната посока

ШОФИРАНЕ

За навигация с автомобил може да използвате картите на Google Maps.

ПЕШ

За навигация при пешеходен маршрут може да използвате планинската карта на BGMountains.org.

Моля, имайте предвид, че данните за навигация са от Google Maps и BGMountains, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.