ТУРИСТИЧЕСКИ МАРШРУТИ

Каньона-на-водопадите

ЕКОПЪТЕКА „КАНЬОНА НА ВОДОПАДИТЕ” – РЕЗЕРВАТ „СОСКОВЧЕТО”

Създадена в района на резерват Сосковчето и буферната му зона с цел популяризиране и опазване на уникалното съчетание и разнообразие на природни дадености.

В района на: гр. Смолян

Крепост-Калето-Турлука

ЕКОПЪТЕКА КРЕПОСТ „КАЛЕТО“ В МЕСТНОСТТА „ТУРЛУКА“

Скалист масив над град Смолян наречен Калето е част от системата крепостни съоръжения, които са разположени по други съседни огледни върхове в Родопите, като тези над село Подвис, Рудозем, Кошница и други.

В района на: гр. Смолян

Изглед-от-скала-Невястата

ЕКОПЪТЕКА „НЕВЯСТАТА” МЕСТНОСТТА „ТУРЛУКА“

До скала “Невястата” се достига по маркиране и сертифицирана екопътека. Започва от параклис “Св. Пантелеймон” (намиращ се на пътя Смолян – Пампорово). Дължина на пътеката 750 м.

В района на: гр. Смолян

Смолянски-езера

ЕКОПЪТЕКА ТРИТЕ СМОЛЯНСКИ ЕЗЕРА

Един от шедьоврите на Община Смолян е еко-пътека Смолянски езера, намиращи се на юг от връх Снежанка до течението на Черна река. Приятна е разходката на еко-пътеката, в пресечен терен с иглолиста гора.

В района на: гр. Смолян

Червената-скала-от-Езеро-Рибката

ТУРИСТИЧЕСКИ МАРШРУТ ЧЕРВЕНАТА СКАЛА

В западната част в долината на град Смолян се намира връх Голямата Стена. В този масив гордо издига снага огромна канара, която гледа на изток и червенее при изгрев. На самия връх на скалата се открива панорама към град Смолян.

В района на: гр. Смолян

Крепост-Калето-край-Кошница

ЕКОПЪТЕКА КРЕПОСТ „КАЛЕТО” КРАЙ С.КОШНИЦА

Наблизо до село Кошница се извисява връх, през който природата е прокопала някога проходна пещера, служеща днес за достъп до реконструирана крепост Кошница.

В района на: с. Кошница

Соколиците

ТУРИСТИЧЕСКИ МАРШРУТ СОКОЛИЦИТЕ

Представляват интересна група от пет скални върха с еднаква надморска височина – 1 700 м. Подобно нещо се среща рядко в природата.

В района на: К.К. Пампорово

НА РАЗХОДКА В СМОЛЯН И ОКОЛНОСТИТЕ

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Хармония, спокойствие и уединение, необяснимо щастие и вдъхновение, покоряващи сетивата гледки, вкусове, ухания, звуци и беззвучия, преливащи в усещане за безсилие и покорност пред величието на планината…..

Това са само част от чувствата на попадналия в тази част на Родопите посетител.