Защо да изберем

смолян?

Хармония, спокойствие и уединение, необяснимо щастие и вдъхновение, покоряващи сетивата гледки, вкусове, ухания, звуци и беззвучия, преливащи в усещане за безсилие и покорност пред величието на планината… Това са само част от чувствата на попадналия в тази част на Родопите посетител. Разнообразният релеф в уникално съчетание – високите върхове, заобиколени от китни поляни, изпъстрени с цветя и билки, величествените иглолистни и широколистни гори, дългите ридове, прорязани от планински реки и потоци с кристално чиста и студена вода, небесно сините езера, в които се оглеждат околните върхове, величествените скални фигури и откоси са навсякъде из това дивно кътче на България.
Туристите, посещаващи за първи път района на община Смолян, остават покорени от богатата история и етнография на този край. Районът предлага голямо разнообразие от природни и културни забележителности, туристически дестинации, екомаршрути и атракции.

Районът на Родопите в пределите на община Смолян е интересен и разнообразен. Тук има за всекиго по нещо. Сгушила вековни смърчови гори, огледни поляни и множество водопади, Родопа предлага разнообразни възможности за туризъм.
Измежду планинските гънки са накацали селцата от общината, които очакват да бъдат открити.

Rhodopite eco-train

 

Пешеходен туризъм

За любителите на пешеходния туризъм община Смолян предлага повече от 20 маркирани туристически екомаршрути и екопътеки – както по-леки излети в планината, така и по-динамични и предизвикателни преходи на територията на цялата община.
Възможностите за пешеходен туризъм са целогодишни. Дори и през снежните зимни дни пешеходният туризъм със снегоходки може да се превърне в запомнящо се изживяване.
През пролетта, лятото и есента в тази магнетична част на Родопите има възможности за практикуването и на велотуризъм.

Велотуризъм

През територията на общината преминават отсечки от три големи велосипедни маршрута – По пътя на Желязната завеса; Трансродопския веломаршрут, както и „Пътя на Султана“ – велосипеден и пешеходен маршрут, свързващ Виена и Истанбул.
Освен тези грандиозни преходи около Смолян и селцата има множество маркирани локални велосипедни маршрути и горски пътища, които са не по-малко очарователни. 

Koloezdachi-Mihail Hubchev

ПРИРОДЕН ТУРИЗЪМ

Любителите на природата има какво да открият в община Смолян. Птици, диви животни, защитени ендемитни и реликтни растителни видове – всичко това може да се наблюдава в Родопите. Възможностите за фотолов са значителни. Само на петнадесет минути от град Смолян се намират два резервата – Сосковчето и Амзово. Сосковчето е дом на диви кози и кафява мечка, а обект на опазване в Амзово е защитеният вид блатен плаун. В зависимост от сезона туристите могат да наблюдават силивряк, мурсалски чай, орхидеи и родопски крем.

СРЕДНОВЕКОВНИ

КРЕПОСТИ

В последните години община Смолян може да се похвали с успешно реставрираните три средновековни крепости – Калето край Смолян, Калето над с. Кошница и Момчилова крепост край с. Градът. Освен историята и красивите гледки, още едно нещо привлича туристите тук – аудио-визуалният спектакъл, който се прожектира на открито на върха на Момчилова крепост. Филмът за живота и подвизите на Момчил Юнак, в съчетание със светлинните и димни ефекти, е нещо, което си струва да се види.
Прожекциите са през пролетно – летния сезон, като за допълнителна информация може да се отнесете към туристическия информационен център в Смолян.

КУЛТУРНО-ПОЗНАТЕЛЕН 

ТУРИЗЪМ

Музеите, музейните сбирки, църквите, параклисите, манастирите и паметниците в община Смолян – всички те са огромен ресурс за развитието на културно – познавателния туризъм, за които ще стане дума в следващите редове на Пътеводителя.
Не на последно място – община Смолян може да се похвали и с богатия си културен календар. Празниците, фестивалите, съборите и музикалните събития се организират целогодишно, като летните месеци са най-богати откъм прояви.
Почти всички села в общината имат своя празник – събор, на който се събират родовете от близо и далеч.
Сред най-значимите културни прояви са: Роженския събор, Гайдарското надсвирване в с. Гела, Празника на Смолян, Кукерския фестивал Песпонеделник в Широка лъка, Честванията по повод Освобождението на Родoпите и др.