фестивали, празници и обичаи

Arda

Националният фолклорен събор – надпяване Рожен

Събитието, с участието на многолюдна публика и изпълнители, представи народната музика, обичаи, обредност, словесен фолклор, танци, облекла и носии – цялостната традиционна народна култура.

Arda

Кукерски фестивал „Песпонеделник” в с. Широка лъка

Под звъна на стотици хлопки и чанове маскирани като кукери мъже обикалят Широка лъка, изпълнявайки древни ритуали, които символизират събуждането на природата и прогонване на злото.

Arda

Илинден и гайдарското надсвирване в с. Гела

Една гайда свири на едно място, втора – на друго, трета – по-далече. Там, където заиграят най-много хора, този гайдар ще свири, останалите подхващали неговата мелодия, а хорото ставало общо.

Arda

Фестивал на киселото мляко в с. Момчиловци

Фестивалът има за цел да популяризира производството на кисело мляко и сирена, в съчетание с богатството на песенния и танцов фолклор, самобитността на родопските обичаи и автентични занаяти.

Arda

Обичаят “Родопска сватба“ в с. Момчиловци

Това е стар обичай, възстановен от преди 100 г по идея на местни самодейци и фолклористи. Използвани са материали от историята на селото.

Arda

Кушията в с. Момчиловци - Тодоровден

Празникът започва с тържествена литургия в църквата Св. Св. Константин и Елена и след това продължава на площада. Участниците се посрещат с пита и мед и се даряват с мартеници.

Arda

Празникът на народното творчество в с. Могилица

Представят се местните занаяти и фолклор. Проучва се как са се изработвали родопски терлици, черги, месали, мендили, торби.

Arda

Празникът на Смилянския фасул в с. Смилян

По време на празника се организират конкурси – за най-добър производител, за пано от фасул, за ястие от фасул, а гостите имат възможността да дегустират различни храни, приготвени от боб, както и да си закупят от смилянския фасул.

Arda

Фестивал на дивите цветя в Родопите

Кулминацията на фестивала са Еньовденският ритуал по изгрев на 24 юни и фолклорният събор (надпяване и надиграване) „Изворен глас“ в с. Смилян.

Arda

Среде лето в с. Мугла

Съборът-надпяване е свързан с отколешни езически обичаи, свързани с предсказване по венец от цветя. В навечерието на празника се берат цветя и се правят китки, които се оставят да пренощуват на открито под звездите. 

Arda

Празниците на Смолян - 18-21 октомври

 Кулминацията на честванията е на връх Средногорец, където се поднасят венци в памет на падналите за свободата на Родопите бойци.

Arda

Майските културни тържества

Провеждат се ежегодно в град Смолян и включват богата програма от културни прояви: фотоизложби, концерти, литературни премиери, спортни мероприятия