Родопската кухня

Родопската кухня

Кухнята на  столетниците

Родопската кухня е легендарна. Тя е и една от причините туристите да посещават региона. Емблематични храни днес са фасулът и картофите. Районът на община Смолян предлага отлични условия за отглеждането им. Не случайно фасулът се е превърнал в емблема за Средните Родопи. Основна съставка в родопската кухня са растителни по произход продукти, устойчиви на високопланински и планински условия видове зърнени култури, зеленчукови и плодове. Широко използвани са диворастящите видове. От животинските храни – преобладават овчите продукти. Технологията на родопската кухня предопределя тя да предоставя екологична храна, не само заради екологично чистите продукти, но и заради приготвянето чрез варене или печене – пърженето не е популярно тук. 

Сезонност на кухнята – зелените диворастящи през пролетта, месото – повече през зимата и на летните събори-курбани, мляко и млечни продукти – след предоя и т.н. Подчинена е на редица религиозни забрани – преди отбиването на агнетата новото мляко не се консумира от хора, първото агнешко месо за сезона се яде на Великден и Гергьовден, преди да се раздаде грозде на Богородица, преди да се освети медът на Св. Прокоп, преди да се раздаде първия хляб от новото жито – не се консумират в семейството тези продукти. За християните в миналото сряда и петък, както и 4 пъти в годината преди празниците Коледа, Великден, Петровден и Св. Богородица не се консумира животинска храна.

Сред най-популярните

родопски храни

се нареждат пататника, чевермето, катмите, качамака и клина. Млечните продукти – сирене, кашкавал, масло и извара – са екологично чисти и могат да бъдат открити както в Смолян, така и в мандрите в по-малките населени места в общината. В някои от къщите за гости и механите в селата може да закупите домашно приготвена продукция. Но какво е родопската кухня без десерта – цедено мляко със сладко от диви ягоди или боровинки.