СМИЛЯН

Село Смилян е едно от най-древните селища в Средните Родопи и най-голямото населено място в община Смолян. Намира се на 15 км югоизточно от областния и общински център гр.Смолян. Разположено е живописно на двата бряга на река Арда в южните склонове на Кайнадинския рид на 820-850 м надморска височина.

Името на с. Смилян идва от създателите му – славянските племена смолени и е било Смолен. Смолените са славянско племе населявали Средните и Западни Родопи, които най-вероятно са се заселили през VII – VIII век. При управлението на цар Симеон Велики смолените окончателно станали част от българската народност.
В околностите на селото са намерени археологически находки от времето на траките.
По време на османското владичество Смилян е административно средище на Ахъчелебийската каазà. До помохамеданчването в селото се е намирала Смоленската епископия. В центъра на селото се намира източноправославния храм „Св. Спас”, а в околностите могат да се видят множество руини на църкви, параклиси и оброчища.

Герб на село Смилян

Село Смилян е отправна точка за над 12 пешеходни планински маршрута, обозначени с подходяща маркировка и изградени места и съоръжения за отдих.

Часовниковата кула и Паметникът на Висарион Смоленски

За превратната история на село Смилян напомня запазената и до днес Часовникова кула – единствената каменна кула на територията на община Смолян, построена през 1864 г. Първоначално е използвана като стражева и наблюдателна кула. След посещението на селото от тогавашния министър – председател Андрей Ляпчев, който подарява австрийски часовников механизъм и монтирането му на върха на възстановената кула, тя вече е Часовниковата. Пред кулата се намира паметникът на Висарион Смоленски – духовен водач на местното население, убит жестоко от поробителите.

етнографска сбирка 

„СМИЛЯНСКИ ФАСУЛ“

През последните десетилетия селото придобива популярност с отглеждания по Горното течение на р. Арда Смилянски фасул. За тази специфична поминъчна традиция на селото посетителите могат да научат в Етнографската сбирка ,,Смилянски фасул и родопски терлици”, намираща се в читалище ,,Асен Златаров – 1927”. Експозицията включва пано от Смилянски фасул, с което хората от селото искат да кандидатстват за рекордите на Гинес. Всеки гост тук може да се включи като постави своята половинка от фасулено зърно.

Традиции и кухня

Тук е представена и друга традиция запазила се и до днес – изработването и везането на родопски терлици, които са неизменна част от родопската носия. Само в Смилян може да се опитат висококачествени жълти сирена, произведени по швейцарска технология, както и млечни продукти, произведени по стари технологии – като мяхово сирене, млечен пастет, пълномаслена извара. Наред със запазване на традициите в производството, мандра „Родопа милк”- Смилян е водеща в създаването на нови продукти като сиренето за мазане и млечният продукт „Столетник”.

Привлекателна дестинация за

пешеходен туризъм

Районът на Горното поречие на река Арда се утвърждава като привлекателна дестинация за пешеходен туризъм, посещение на благоустроени и неблагоустроени пещери.
Село Смилян е отправна точка за над 12 пешеходни планински маршрута, обозначени с подходяща маркировка и изградени места и съоръжения за отдих. През летните жеги привлекателно място за туристите е местност Каменотрошачката, разположена край река Арда с изградени беседки, места за палене на огън и приготвяне на барбекю, в това число съоръжения за най-малките туристи. Селото разполага с 3 хотела и 20 къщи за гости с капацитет 200 легла.

Rhodopite eco-train

празници и обичаи В 

СЕЛО смилян

През последната събота на м. юни 2013 г. се постави началото на Фолклорния събор „Изворен глас”, на който домакин е с. Смилян и се провежда в две части: конкурс за автентичен певчески фолклор и народни обичаи от Родопския регион и конкурс по надиграване на фолклорни танцови състави и формации на национално ниво. Съборът е кулминацията на проявите в рамките на Фестивала на дивите цветя в Родопите, провеждащ се през последната десетдневка на м. юни и обхваща многообразни прояви – ателиета, турове, курсове, концерти в селищата: Горна Арда, Арда, Могилица, Кошница, Сивино, Могилица, Смилян, Смолян и Момчиловци.
В края на месец август в селото се организира голям събор „Бащино огнище”.
Празникът на Смилянския фасул, превърнал се в запазена марка на селото, се провежда всяка последна събота на м. ноември. През 2013 г. стартира Планинското бягане „Смилянски фасул“ като една от празничните прояви.

Полезна информация за

село Смилян

География

Разположено на 15 км югоизточно от Смолян

Надморска височина

822 метра

Население

1583 (2019 г.)

Времето

АccuWeather – Подробна прогноза за времето

Хотели

Средно 62 лв. за хотели с 3 звезди

Как да стигнем до

село Смилян

Посетителският информационен център (ПИЦ) е част от мрежата на туристически информационни центрове на Община Смолян. Центърът предоставя информация за туристически обекти, събития, места за настаняване и подслон и туристически атракции в района на Горното поречие на р. Арда и община Смолян.

За контакти с ПИЦ:
с. Смилян, ул. „Бреза” 17 (в сградата на НЧ „Проф. Ас. Златаров – 1927 г.” )
ел. поща: smilyanbio@abv.bg, Фейсбук: www.facebook.com/smilyanbio