ТЪРЪН

Село Търън е административен център на кметство със съставно населено място с. Еленска. Разположено е на стратегическо място на надморска височина – 700-999 м. Намира се на 20 км от Общинския център гр. Смолян и на 4 км от средновековната Момчилова крепост, която се вижда от центъра на селото.

Преданието за името на селото разказва, че то е свързано с появата на първите заселници. Още с пристигането си те замесили една пита хляб и първата вечер я закачили на една трънка над извора в центъра на местността. Когато се събудили сутринта, питата била разчупена – това означавало, че тук има живот и могат да се заселят. От трънката идва и наименованието на населеното място – Търън, а Питан започват да наричат извора.

Гербът на село Търън символично представя разчупването на питката върху тръна и реката, която е извор на живот.

 

Герб на село Търън

Интерес представлява и старият римски мост на река Черна. Римския мост като историческа забележителност и Момчиловата крепост, която се вижда с просто око от центъра на Търън. Селото е намира на главния път, свързващ Смолян с Мадан, Златоград и Кърджали. Природните дадености: вековни букови гори в местността „Черкови”, чист въздух, бистри изворни води обуславят интереса на туристите. Наличието на риба и дивеч предоставят възможности за риболовен и ловен туризъм.

музейна сбирка 

„бит и култура“

Музейната сбирка „Бит и култура” в читалището съхранява за поколенията стари оръдия на труда и носии, халища и др. Древните обреди се преплитат със съвременни празници и практики – прощапулник, кръщене, венчавка, молитва за дъжд, гергьовденско търкаляне в росните ливади, кадене с тамян против змии и др.

възрожденската 

дервишева къща

В село Търън се намира изключително ценната възрожденска Дервишева къща, построена през 18 век, която е с интересни стени, поставени една спрямо друга под ъгъл 50 градуса. Къщата с резбовани тавани и запазена порта на двора. Тя е единствената постройка, оцеляла след двете опожарявания на Търън. По време на Балканската война хората от селото бягат в гръцко. Всичко е изгорено. Тези, които се завръщат, намират само изгорени парчета от месали и възглавници. Оцеляват само три къщи, между които и Дервишевата. Цялата махала прекарва зимата в нея. Доказателство от войната са останалите и до днес овъглени дървета. В Дервишевата къщата са снимани кадри от филма „Ребро адамово” и „Записки по българските въстания “.

Полезна информация за

село Търън

География

Разположено на 20 км от Смолян

Надморска височина

746 метра

Население

746 (2015 г.)

Времето

АccuWeather – Подробна прогноза за времето

Как да стигнем до

село Търън

Повече информация за туристически маршрути, къщи за настаняване, атракции и др. можете да получите на: kmet_taran@mail.bg