МУГЛА

Село Мугла е сгушено в южното подножие на рида Мурсалица на 1340 м надморска височина. Намира на 26 км северозападно от общинския център Смолян. Поглед отвисоко към селото разкрива живописна гледка на безкрайно развълнувано море от върхове, гори и поляни. Разположено е край река Мугленска, която впечатлява с красотата на живописните си водопади и прагове. Преданията разказват, че селото е основано преди 5 века от четирима овчари, които откраднали моми от Смолян и се укрили тук в непристъпните гори. В миналото селото е било голям овчарски център с над 40 000 овце и друг добитък.
Селото е известно както от разказите на Николай Хайтов, така и със старите си къщи и красивата природа, послужили за декор и на български филми, сред които прочутия „Време разделно”, „Гори, гори, огьнче” и др.

Землището на селото попада в Европейската мрежа от защитени зони „Натура 2000”.
Селото е богато на карстови извори, най-големият от които е Яза.
В центъра на Мугла блика голям карстов извор и потокът изведнъж се превръща в река.

Резерват Казаните

Обявеният през 1968 г. резерват Казаните обхваща 161 хектара и съхранява причудливи форми на природата и смесени гори от ела, черен бор, бук, смърч и характерните за тях флора и фауна.
Интерес за всеки посетител представлява Казанджи дере – с оригинални водопади и красиви карстови образования във водното течение, наподобяващо формата на казани (корита).

Природен Туризъм

На хълма над селото, посока хижа „Ледницата”, расте мурсалският чай, известен като „Родопската виагра”.
В околностите на селото има пещери, които не са достатъчно проучени и са недостъпни за туристи. Не пропускайте да посетите и покоряващите сетивата гледки от Чаирските езера.

Празници и обичаи в

село мугла

На 2 август се провежда традиционния празник на селото „Среде лято”. В края на м. юли се провежда среща – събор, на която се събират разпръснатите родове.
Битовият състав за автентично пеене към читалището, разнасяйки очарованието на родопската песен, има не малко награди за това. Красивата природа ще очарова всеки посетител, а къщите за гости са широко отворени и предлагат отмора и вкусни местни ястия.

Полезна информация за

село Мугла

География

Разположено на 26 км северозападно от Смолян

Надморска височина

1340 метра

Население

217 (2015 г.)

Времето

АccuWeather – Подробна прогноза за времето

Хотели

Средно 60 лв. за хотели с 3 звезди

Как да стигнем до

село Мугла

Повече информация за туристически маршрути, къщи за настаняване, атракции и др. можете да получите на: kmetstvo_mugla@abv.bg