АРДА

Село Арда е разположено в малка, но живописна долина в горното течение на река Арда, надморска височина – 1046 м. Арда е административен център на кметство, което включва следните съставни населени места: с. Алиговска, с. Гоздевица, с. Гудевица и с. Речани. Отстои на 32 км южно от гр. Смолян.

Трудно може да се издири откъде идва наименованието на селото. Най-старото сведение е от втората половина на 17 в. когато то се е наричало „Арда-башъ”, което означава „глава”, свързано с началото на река Арда. Преданието говори, че в миналото е било курортно селище на знатни люде от Беломориeто. От тук са минавали два основни пътя – към Беломорието и Чечките села.
До 1947 г. в селото е имало действаща митница.
За историческото развитие на селото напомнят:
– тракийско светилище в местността Расилца – на не по-малко от 2500 години;
– двете църкви са построени през 882 г.;
– уникална карта на Балканите, съхранявана в църквата „Св. Никола”.

Герб на село Арда

В последните години се активно се развива селския туризъм. На разположение на туристите са 3 частни хотела и 6 къщи за почивка.
Шест туристически маршрути водят към извора на река Арда, връх Ком, извор Лъджата край с. Буката и тракийско светилище в местността Расилца. През цялата година на туристите се предлагат прекрасни възможности за вело- или конен туризъм, ски влек и др.. Една от атракциите е преминаването по въжения парк „Градината на Тарзан”. На една от скалите до църквата се практикува скално катерене.
През месец март се чества Тодоровден, а май е месеца на юбилярите и празника „Предой”. Традиционният празник на Арда и арденските родове и Българо-Гръцкия събор се провеждат през м. август.

 

За величествения планински връх ​Ком

извисил снага близо до Арда, се разказват много легенди и предания. На върха е открито древно светилище. Няма човек който е изкачил върха, и да не е изразил категорично мнение, че мястото е заредено с особена енергия.

Полезна информация за 

село Арда

География

Разположено на 30 км южно от Смолян

Надморска височина

1003 метра

Население

271 (2015 г.)

Времето

АccuWeather – Подробна прогноза за времето

Хотели

Средно 71 лв. за хотели с 3 звезди

Как да стигнем до

село Арда

Повече информация за туристически маршрути, къщи за настаняване, атракции и др. можете да получите на: kmetstvo_arda@abv.bg