КАК ДА СТИГНЕМ ДО РОДОПИТЕ И ОБЩИНА СМОЛЯН?

Община  СМОЛЯН

Община Смолян е разположена в най-южните части на страната, в сърцето на Родопите, на територия от 879 км., 2, 67 % от която е заета от вековни иглолистни гори. Южната граница на общината съвпада изцяло с държавната граница с Република Гърция. На запад, север и изток община Смолян граничи с пет от десетте съставни общини на област Смолян – Девин, Чепеларе, Рудозем, Мадан и Баните.
Смолян отстои на 250 км от столицата София и на 100 км от втория по големина град в страната – Пловдив. Пътуването с автобус от София до Смолян отнема 4.5 часа, а с личен автомобил – около 3.5 часа. До тук има редовни автобусни връзки от София, Пловдив и Кърджали.
Всички села в община Смолян са обезпечени с редовни автобусни връзки с общинския център. Информация за тях може да се получи в една от двете автогари в града – в кв. Смолян и кв. Устово.
Само на 55 км. от Смолян се намира ГКПП Златоград – Термес – най-бързата връзка с Ксанти и северното егейско крайбрежие. Предстои отварянето и на още един пункт в близко бъдеще – ГКПП Елидже, който ще свързва Рудозем и Ксанти.

Koloezdachi-Mihail Hubchev
Rhodopite eco-train

ГРАД СМОЛЯН

Смолян се намира в централната част на Родопите – Перелишкия дял и обхваща най-високата му част, включваща едноименния първенец на планината – връх Голям Перелик (2 191 м). Територията на общината се отличава със силно разчленен среднопланински и високопланински релеф. Средната надморска височина е 1320 м. Тъй като Родопите са най-старият планински масив в страната, формите тук са по-меки в сравнение с тези в други български планини. Населението на града е малко над 30 000 жители, което пък от своя страна го поставя в класацията като най-малкия областен град в България. С дължината си от 16 км. Смолян е известен като един от най-дългите български градове. Името на Смолян идва от славянското племе смоляни, които населявали този край. Смята се, че селището датира от дълбока древност. За това свидетелстват останките от светилища, крепости, некрополи и базилики. Археологическите проучвания са категорични, че живот в днешния Смолян е имало поне 15 века пр. Хр.

Град Смолян е общински и областен, административен и културно- просветен център на региона на Средните Родопи.

ИСТОРИЧЕСКИ

ОБЕКТИ

Красивата природа и разнообразието от исторически обекти навсякъде около града са създали предпоставка за разработването на много и интересни туристически маршрути. Гостите на града имат възможност да избират измежду културни и природни забележителности, включени в туристически маршрути.
В пределите на град Смолян има и няколко интересни скулптурни композиции – Орфей и Евридика, Орфей и Родопа, скулптурата на великия Николай Хайтов и неговия герой Аго Хасан, алеята на възрожденците в кв. Устово и др.

символите на град смолян

РАЗНОЦВЕТНИЯТ НАДПИС "СМОЛЯН"

на който едната буква символично е с формата на сърце, се намира срещу храм „Свети Висарион Смоленски“ в центъра на град Смолян. Посланието им е: “Аз обичам Смолян“. Сърцето също представя това, което туристите знаят, когато пристигат в града, а именно, че Смолян е сърцето на Родопите“

 

 

Дървена пластика Смолян

Уникална дървена пластика посреща жителите и гостите на Смолян. Тя е поставена на входа на областния град, откъм Пампорово.

КАК ДА СТИГНЕМ ДО СМОЛЯН