МОГИЛИЦА

Село Могилица е разположено на 920-950 метра надморската височина и е на разстояние 25 км югозападно от град Смолян. Къщите са накацали върху левия бряг на река Арда.
Могилица е административен център на кметство със следните съставни населени места: с. Исьовци, с. Ухловица, с. Черешово и с. Черешова река.

Данните за човешко присъствие в района са от второ хилядолетие преди новата ера. През времето на Византийската империя селището било курортен център. Тук са идвали на лов и отдих представители на висшата аристокрация. Селището се е бранило от три крепости с тракийски и византийски произход (следи от тях са запазени и до днес), които затваряли поречието на р. Арда и Бориковската река. От тук минавал важен стратегически път от римско време, който свързвал Беломорието с Тракия.
Старото име на селото е „Тозбурун”, което значи „прашна могила”. Преданието разказва, че селото е получило името от близкия хълм (борум), намиращ се западно от селото. Вечер, когато стадата с овце се завръщали от паша и минавали покрай хълма, той преставал да се вижда от прах.
Основен поминък на населението са били животновъдството, земеделието и дърводобива.

Герб на село Могилица

Поезия от камък и дърво – това е архитектурният ансамъл „Агушеви конаци”, сътворен преди повече от 200 г. от душата и ръцете на майстора родопчанин. Феодално-аристократичният комплекс е построен като фамилна и стопанска сграда от най-големия скотовъдец в района Агуш бей. Състои се от три сгради (конаци), всяка с отделен двор, но оградени с общ зид. На югоизточния ъгъл на зида се издига кула. Вътре в стаите са подредени характерните за района произведения на народните занаяти – кърпи, черги, чанове и украшения.

легенди, неповторима природа и човешка красота

това е могилица

Днес Могилица е известна най-вече с Агушевите конаци, Голямата дървена лъжица и множеството пещери в района й, по-известни, от които са Ухловица, Надарска и Типицето. Над селото се намира и панорамната площадка „Върхът”, от която се вижда цялото горно поречие на Арда. Районът разполага с множество алтернативи за туризъм, а в селото има къщи за гости и семейни хотели, подходящи за индивидуални посетители или организирани групи.

Заради уникалната природа и съхранените и тачени и до до днес вековни обичай, Могилица е удостоена с приза за Уникално европейско село.
От 2010 г. село Могилица е обявено за Център на българското здраве.
Празникът на селото, който съчетава народното творчество и природосъобразния начин на живот на местното население, се провежда предпоследната събота на юни. На празника се канят за участие родопски майстори занаятчии и производители на екологични продукти.

Вижте още снимки в галерия

село могилица

В района има много

забележителности

Южно от Могилица е защитената местност с богато биоразнообразие Падала. Човек изпитва истинска наслада от красотата на подземните дворци на планината. Пещерата Ухловица е включена в 100 национални туристически обекта.
На северозапад от Могилица, в местността Варад се намира Варадското кале – стара Византийска крепост, използвана от българите за отбрана от турските нашествия.
Седем туристически маршрути водят до: Варадската крепост; извора на река Арда; водопадите, с. Киселчово; Надарска пещера; пещера Ухловица; извора Лъджата, с. Буката и др. Туристическо дружество „Крепостта – Могилица“ – с. Могилица активно съдейства за развитие на туризма и съпътстващите го обслужващи дейности.

архитектурен ансамбъл „хаджийските конаци“

Близо до село Могилица се намира село Буката което е разположено на красиво възвишение с надморска височина 1000 метра. Името на населеното място се свързва с наличие в миналото на огромен бук в центъра на селото, под който са се подслонявали керваните, пътуващи за съседна Гърция и обратно.
В центъра на селото е разположен архитектурния ансамбъл „Хаджийските конаци” (конак – летен феодален замък), който предизвиква основателен интерес на туристи и посетители.

Вижте още във видеоклипа

СЕЛО МОГИЛИЦА

Полезна информация за

село Могилица

География

Разположено на 25 км югозападно от Смолян

Надморска височина

1041 метра

Население

391 (2010 г.)

Времето

АccuWeather – Подробна прогноза за времето

Хотели

Средно 66 лв. за хотели с 3 звезди

Интернет сайт

Как да стигнем до

село Могилица

Повече информация за туристически маршрути, къщи за настаняване, атракции и др. можете да получите на: kmetstvo_mogilica@abv.bg

Повече информация за туристически маршрути по Горното поречие на река Арда, можете да получите и от Туристическо дружество „Крепостта – Могилица“. За контакти с тях: https://krepostta-mogilitsa.com/