Пещера Ухловица

Пещерата е една от най-красивите благоустроени пещери в Родопите. Проучена е от пещерен клуб „Студенец“, гр. Чепеларе с ръководител Димитър Райчев. Намира се високо над левия бряг на река Арда, близо до едноименното селце. Името й се свързва с улулицата – вид сова, обитаваща района. С дължината си от 460 метра Ухловица не може да се нарече голяма. Славата й е свързана с възрастта й – 3.5 млн. години, и образуванията – дендрити, силно наподобяващи на морски корали. Красив завършек на маршрута са седем кристални синтрови езерца, които се пълнят с вода рано на пролет. Към голямото езеро се спускат каменните струи на брилянтен водопад.

Панорама от площадката пред самия вход на пещерата Ухловица.

Вижте още снимки в галерия

ПЕЩЕРА УХЛОВИЦА

Вижте още във видеоклипа

ПЕЩЕРА УХЛОВИЦА

ВАЖНА

ИНФОРМАЦИЯ

Пещерата е отворена целогодишно.

Пещерата е отворена официално за посещения на 8.09.1984 г. Надморската височина при входа е 1040м, а денивелацията  до най-ниската точка в пещерата е 25м. Температурата е постоянна – 10 – 11ºС. Дължината на благоустроената част е 330м, които се изминават по пътека и 280 метални стъпала. До входа на пещерата се стига по стръмна пътека с дължина 800 м, последвана от 190 метални стъпала. Денивелацията от паркинга до входа е 160 м. Пещерата е обитавана от 8 вида прилепи през различните сезони на годината.

В поречието на река Арда има над 20 пещери, които обаче не са благоустроени за масови посещения. Влизането в тях става само с помощта на специално обучени спелеолози и оборудване.

ПОЛЕЗНА

ИНФОРМАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

Природна забележителност

В РАЙОНА НА

горното поречие на р. Арда

ОТ ГР.СМОЛЯН

24.8 км.

GPS КООРДИНАТИ

41.514288, 24.659810

Повече информация за туристически маршрути по Горното поречие на река Арда, можете да получите и от Туристическо дружество „Крепостта – Могилица“ на: https://krepostta-mogilitsa.com/

Повече информация какво могат да Ви предложат селата Могилица и Арда, посетете официалния уебсайт на: Могилица (mogilitsa.com)

Лого сайт Могилица

Горното поречие на река Арда, повече известно като Коритото е красиво и малко известно място, в което живеят много интересни хора. Вижте още истории за места и хора, традиции и вкусни родопски ястия от проектът „Приключения по Арда“ на: https://www.ardaadventures.bg/

как да стигнем до

пещера ухловица

Ако пътувате в посока от Смолян към Арда, подминете село Кошница. Между Кошница и Могилица, вдясно от пътя ще видите голям паркинг и заведения за хранене. От там започва изкачването до пещерата, първоначално по горски път, а накрая – по железни стъпала.

ШОФИРАНЕ

За навигация с автомобил може да използвате картите на Google Maps.

ПЕШ

За навигация при пешеходен маршрут може да използвате планинската карта на BGMountains.org.

Моля, имайте предвид, че данните за навигация са от Google Maps и BGMountains, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.