Агушевите конаци

Това е най-големият късносредновековен феодален замък на Балканския полуостров. Комплексът от сгради е строен от трима майстори в продължение на 20 години – от 1820 до 1840 г., за богатия турски феодал Салих ага и тримата му сина. Замъкът има 221 прозореца, 86 врати и 24 комина.
Агушевите конаци се състоят от три последователно свързани двора с жилищни и стопански сгради и изолирани един от друг с вътрешни зидове. Във всеки двор се е намирал по един кладенец, жилището на господаря, на домашната прислуга, помещенията за временните работници в стопанството, оборът, плевнята, хамбарът и други стопански помещения. Агушевите конаци са обявени за художествен паметник на културата с национално значение.

Вижте още снимки в галерия

Агушевите конаци

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ

 

Конакът е реституиран и експонатите от музейната сбирка се намират в Регионалния исторически музей в Смолян. Сградата обаче може да бъде разгледана от сряда до неделя. При организирани посещения – само след предварителна резервация на телефони в официалния сайт на „Агушевите конаци“.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

Културна забележителност

В РАЙОНА НА

горното поречие на
р. Арда,
с. Могилица

GPS КООРДИНАТИ

41.495942, 24.635830

ОТ ГР. СМОЛЯН

на 29 км

НАДМ.ВИСОЧИНА

960 м

как да стигнем до

агушевите конаци

Агушевите конаци се намират на 50 метра от центъра на село Могилица. На пътя има указателни табели.

ШОФИРАНЕ

За навигация с автомобил може да използвате картите на Google Maps.

Моля, имайте предвид, че данните за навигация са от Google Maps, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.