Национален събор на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 14-16 юли 2023 г.

10 юли, 2023Културни забележителности, Новини

„Рожен“- Събор на народното творчество и животновъдството

„Рожен“- Събор на народното творчество и животновъдството

е културно събитие, наследник на Роженския събор, започнал като родова среща през 1898 г. и развил се в следващото столетие като Национален фолклорен събор.

През 2023 г. се навършват 125 години от провеждането на първия Роженски събор и  120 години от Илинденско-Преображенското въстание.

Събитието, с участието на многолюдна публика и изпълнители, представя народната музика, обичаи, обредност, словесен фолклор, танци, облекла и носии – цялостната традиционна народна култура. В съвременния свят това богатство носи радост, гордост, национално самосъзнание и  насърчава издирването, съхраняването, популяризирането и разпространението на етнокултурата. Заедно с това наследство, Съборът включва мащабно изложение на традиционния български и родопски поминък, животновъдството, представен в съвремието ни.

Съборът  включва:

 • Фолклорен конкурс за певци, инструменталисти, народни танци, обичаи и словесен фолклор „Рожен“-2023;
 • „Рода се с рода сбира“ – родова среща на наследниците на родопската традиция „Рожен“;
 • Музейна експозиция „Духът на Родопите“;
 • Традиционни занаяти;
 • Изложение на чистопородни животни;
 • Млечни и месни храни от фермата;
 • Фермерски пазар;
 • Ястия по стари български рецепти и чевермета;
 • Народни веселби и нестинари;
 • Хорище насред Родопа;
 • Гала спектакъл „България гостува на Родопите“ и Родопска вечер;
 • Детска творителница „Рожен”.
„Рожен“- Събор на народното творчество и животновъдството
„Рожен“- Събор на народното творчество и животновъдството
„Рожен“- Събор на народното творчество и животновъдството
„Рожен“- Събор на народното творчество и животновъдството

Близо 4 000 изпълнители от цялата страна ще излязат на четирите сцени в дните на Рожен 2023.

От 14 до 16 юли на Роженските поляни ще се представят 160 певчески и инструментални групи, 195 индивидуални изпълнители, 90 танцови състава и 20 групи за народни обичаи. 150 са читалищата от цялата страна, които ще покажат, как съхраняват автентичния българския фолклор. Най-малките индивидуални изпълнители, заявили участието си на Националния фолклорен конкурс, са на 7 годишна възраст. Най-многобройни са групите кукери от Народно читалище „Васил Левски-1931“ от с. Победа, община Тунджа, област Ямбол и Народно читалище „Просвета“ от карловското село Соколица, а също и състава от 50 изпълнители на „Големите гайди“ към Архиерейско наместничество гр. Асеновград. В конкурса ще се включат фолклорни групи на бесарабски българи от Украйна – от Болград и село Криничне, Одеска област, както и индивидуални изпълнители на български фолклор от Великобритания.

„Рожен“- Събор на народното творчество и животновъдството

Паметник на Обединението – 111-метровия пилон „Рожен“

Ден преди началото на събора, на 13 юли 2023 г., на Роженските поляни ще бъде официално открит новия Паметник на Обединението – 111-метровия пилон „Рожен“, който ще извиси българското национално знаме на рекордна световна надморска височина от 1430 м. В основата му ще бъде вградена капсула на времето и плоча, изобразяваща картата на България, с послания към бъдещите поколения.

Официалното откриване е на 14 юли от 11:10 часа

Tрадиционния музикално – танцов спектакъл „Звезден Рожен“, на 15 юли от 20.00 часа, участие ще вземат ФА „Родопа“, Валя Балканска, Петър Янев, оркестър „101 каба гайди“, оркестър „100 каба гайди“, „Каба Кабадайлии“, Димитър Керемедчиев, Тинчо Севдалинов, Златина Узунова, Юлия Кичукова, Кристина Енгерова, Даниела Димитрова, Светла Дукатева, „Родопски извор“ – Севда Симеонова и Атанас Тодоров, Златко Кафеджиев, Филип Синапов и Фидан Меров.

ПРОГРАМА

Община Смолян информира гражданите и гостите на общината, желаещи да посетят Събора на народното творчество и животновъдството „Рожен – 14-16 юли 2023 г.“, че има осигурен обществен транспорт за трите дни на събора.

Автобусите ще тръгват в 8:00 ч. от спирка Синдикат – гр. Смолян, кв. Устово (бивша Автогара) на всеки 30 минути, с маршрут Устово – с. Бостина – с. Соколовци – вр. Рожен хотел КООП

Последният автобус от кв. Устово посока Рожен е в 22,30 ч. Последният автобус от вр. Рожен е в 00:30 часа.

Цена на билета в едната посока (Устово – Рожен) и (Рожен – Устово) – 5.00 лв. и 3 лв. за деца до 7 г.

Автобусите от к.к. Пампорово ще тръгват от следните местостоянки паркинг на хижа „Студенец“; паркинг на хотел“Замъка“, паркинг на хотел “Снежанка“ и кръстовище пред Дан Мар.Първият автобус от посочените местостоянки е в 8:00 ч. Цена на билета в едната посока 5.00лв. и 3 лв за деца до 7 г.

След приключване на 00:30 за гражданите ще има на разположение таксита. Такси – стоянка за вр. Рожен – платното пред х-л „КООП“

Транспортното обслужване на гражданите ще се осъществява от лицензирани превозвачи работещи на територията на Община Смолян.

Съборът  се провежда на Роженските поляни, Община Смолян на 14, 15 и 16 юли 2023 година. Организира се от Община Смолян и Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“.

MunicipalityofSmolyan
heritageinthefuture
#ПреоткрийБългария