Архитектурен възрожденски комплекс

Намира се в смолянския квартал Устово и включва уникални възрожденски къщи, концентрирани около двете църкви „Успение Богородично“ и „Св. Никола“. Църквата „Св. Никола“ е построена през 1836 г. Първоначално е била вкопана в земята, съгласно тогавашните изисквания на османските власти. Според преданието на мястото е имало стар параклис и странноприемница. През 1883 г. храмът е преустроен от майстор Васил Димов от с. Югово в близък до сегашния си вид. Издигнат е за година върху основите на старата църква от 1836 г., чийто камък с издълбана година е поставен при югоизточния ъгъл.

Пред храма е издигнат паметник на Йеромонах Григорий – Поп Глигорко, считан за първи свещенослужител и будител в този край, дошъл от светогорските манастири и останал да служи в Устово 10 години. В храма се съхраняват ценни икони, сред които икона на Св. Никола, считана за лечебна. Заради нея в близкото минало е спазвана традицията да се преспива в църквата за здраве и благополучие.

Църквата „Успение Богородично“ е построена също през 1865 г. Църковният комплекс е със статут на национален паметник на културата. Църквата е трикорабна с петостенна апсида и се състои от: църква, костница и килийно училище. Най-забележителните къщи са Шереметевата къща, Петко Таковата къща и Хаджи Чоневата къща. Последната се стопанисва от сдружение “Родопски хайдути”. Мисията им е да я превърнат в музей за съхраняване и запазване на културното наследство в родопския регион.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

Културна забележителност

В РАЙОНА НА

гр. Смолян,
кв. Устово

АДРЕС

ул. „Тракия“ 70, 4702 Устово, Смолян

GPS КООРДИНАТИ

41.57245, 24.78004

как да стигнем до

архитектурен възрожденски комплекс

Ако пътувате от Смолян към квартал Устово, с влизането в квартала пътят прави лек завой вляво. На самия завой се намира и храмът „Св. Никола“, а непосредствено до него са Хаджичоневата къща и Петко Таковата къща.

За да стигнете до „Успение Богородично“ трябва да продължите направо и след светофара ще видите църквата леко вдясно.

Моля, имайте предвид, че данните за навигация са от Google Maps, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.