Църквата „Света Неделя“

Строена 1836 г. Днес представлява част от интересен църковно-училищен ансамбъл, изграждан в продължение на десетилетия, запазил духа на времето на ХІХ век. Включва освен храма, едновременно издигната заедно с него висока зидана ограда, камбанария, костница, църковна къща.

Училище е изградено северно над църквата през 1871 и преустроено през 1915 г. (днес се използва за читалищна сграда и културен център). Към ансамбъла се числи и изворът “Бралото”, макар сега да е извън очертанията му, но мислено като свещена вода – “агязмо”, е свързван с храма. Строежите са върху стръмен терен, разположени на няколко тераси.

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ

За повече информация може да се обърнете към ТИЦ – Смолян.

КАТЕГОРИЯ

Културна забележителност

В РАЙОНА НА

гр. Смолян,
кв. Райково

АДРЕС

ул. „Рада Казалиева“ 7, 4701 Райково, Смолян

GPS КООРДИНАТИ

41.57429, 24.72801

как да стигнем до

църквата „света неделя“

Храмът се намира в смолянския квартал Райково. Това е средният квартал на града. Ако пътувате от Смолян към квартал Устово, при влизане в квартал Райково пътят се разклонява на две. Кръстовището е У-образно, като независимо по кой от двата пътя поемете, ще стигнете до църквата. Ако се движите по левия път, след около 500 м камбанарията на църквата ще се появи от дясно на вас. Ако изберете десния път, след около 500 м вляво ще видите високия бял зид и самия храм.

Моля, имайте предвид, че данните за навигация са от Google Maps, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.