Църквата „Свети Никола“

Храмът се намира в смолянския квартал Устово. Построенa е през 1836 г. Първоначално храмът е вкопан в земята, съгласно тогавашните изисквания на османските власти. Според преданието на мястото е имало стар параклис и страноприемница. В други устни разкази се споменават периодичните посещения на монаси от Света гора. През 1883 г. храмът е преустроен от майстор Васил Димов от с. Югово в близък до сегашния си вид. Издигнат е за година върху основите на старата църква от 1836 г., чийто камък с издълбана година е поставен при югоизточния ъгъл.

Пред храма е издигнат паметник на Йеромонах Григорий – Поп Глигорко, считан за първи свещенослужител и будител в този край, дошъл от светогорските манастири и останал да служи в Устово 10 години.

В храма се съхраняват ценни икони, сред които икона на Св. Никола, считана за лечебна. Заради нея в близкото минало е спазвана традицията да се преспива в църквата за здраве и благополучие. В храма се съхранява икона на св. Кирил и св. Методий от Станислав Доспевски, рисувана през 1865 г.

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ

За повече информация може да се обърнете към ТИЦ – Смолян.

КАТЕГОРИЯ

Културна забележителност

В РАЙОНА НА

гр. Смолян,
кв. Устово

АДРЕС

ул. „Момчил юнак“ 2, 4702 Устово, Смолян

GPS КООРДИНАТИ

41.57295, 24.78020

как да стигнем до

църквата „свети никола“

Ако пътувате от Смолян към квартал Устово, с влизането в квартала пътят прави лек завой вляво. На самия завой се намира и храмът.
Ако влизате в Смолян от Кърджали или от прохода Рожен, трябва да подминете първия светофар и след леко изкачване ще видите църквата от лявата ви страна.

Моля, имайте предвид, че данните за навигация са от Google Maps, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.