Каньона на водопадите

Екопътека „Каньона на водопадите“ е изградена през 2003г. и е реновирана изцяло през 2013 г. Маршрутът е изключително живописен, преминава през резерват „Сосковчето“ и буферната му зона, като по дължината му туристите могат да се любуват на животински и растителни видове с висок природозащитен статус, риолитни скали с причудливи форми и иглолистни гори със средна възраст над 100 години.

Пътеката се вие по двата бряга на живописната река Герзовска, като за улеснение на туристите са изградени дървени мостчета, беседки и заслони за хранене и почивка, чешми и тоалетни, а трудните участъци са обезопасени с парапети и стъпала за спокойното преминаване на хора от всички възрастови групи. Ще останете смаяни от 46-те водопада по течението на реката, най-големият от които е с височина на водния пад почти 70 м. Наречен е Орфей поради асоциацията, която се прави между струйките вода, стичащи се по скалата, и струните на Орфеевата лира.

Вижте още снимки в галерия

каньона на водопадите

незабравима панорама

По дължината на екопътеката са изградени три наблюдателни площадки, от които се разкрива незабравима панорама към дивите и непрестъпни склонове на резервата, застлани с вековни гори и скали, както и към град Смолян – перлата в сърцето на Родопите, намиращ се едва на няколко километра от Каньона на водопадите.

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ

Екопътеката започва непосредствено след Посетителския информационен център и се движи в буферната зона на резерват Сосковчето и в самия резерват.

Съществуват различни възможности за преминаването на маршрута – кръгово и линейно. При кръговото преминаване туристите ще започнат и завършат прехода си в една и съща точка – Посетителския информационен център в началото на пътеката. При линейното преминаване по маршрута има възможност за достигането до хижа „Перелик“ и едноименния връх, разположен в близост, както и за продължаването към съседни туристически обекти – село Гела, пещера Ледницата, Мугла, Чаирските езера и др.
Желателно е придвижването с планински водач, който може да наемете предварително след обаждане в ТИЦ – Смолян.

Не се препоръчва отклоняването от маркираната туристическа пътека, а смущаването на животните и брането на гъби, билки и цветя са забранени. Паленето на огън може да се извършва само на специално обозначените места.
Посетителският център при екопътеката не работи целогодишно. Може да се информирате предварително за работното му време като се обадите в ТИЦ – Смолян.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

Природна забележителност

В РАЙОНА НА

гр. Смолян

GPS КООРДИНАТИ

41.586113, 24.630645

НАДМ.ВИСОЧИНА

от 1015 м до 1423 м

ДЪЛЖИНА НА ПЪТЕКАТА

3 км 

ПРЕХОД - ВРЕМЕТРАЕНЕ

линейно преминаване е около 8 ч., а при кръгово преминаване – около 3 ч.

ТАКСА ПОДДРЪЖКА НА ТУРИСТИЧЕСКИ ОБЕКТ

  • Цени за възрастни: 4 лв.
  • Цени за деца над 7 г. и студенти: 3 лв.
  • Цени за деца под 8 г.: безплатно
Забележка

Събираните такси се използват за поддръжка на наличните съоръжения и инфраструктура – дървени мостове, стълби и парапети, без които достъпът до екопътека не бил възможен.

как да стигнем до

каньона на водопадите

Влизайки с автомобил в Смолян от Пампорово, поемете вдясно на първия светофар. Карайте направо докато достигнете до кръстовище с отклонение вдясно за село Мугла. Движейки се около 1.5 км по улица „Миньорска“, ще подминете къщите и табелка за местността Балиева вода. След около 300 метра вляво от Вас ще видите бетонов възел, а малко след него, вдясно, се намира указателна табела и черен път, който ще ви изведе до Посетителския информационен център в подножието на екопътеката. Към момента на издаване на Пътеводителя, пътят не е асфалтиран, дължината му е около 1.2 км, а състоянието му не е задоволително. Може да оставите колата в началото на отбивката и да изминете разстоянието до центъра пеша.

ШОФИРАНЕ

За навигация с автомобил може да използвате картите на Google Maps.

ПЕШ

За навигация при пешеходен маршрут може да използвате планинската карта на BGMountains.org.

Моля, имайте предвид, че данните за навигация са от Google Maps и BGMountains.org, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.