Катедрален храм „Свети Висарион Смоленски“

Църквата е втора по големина и величие след храм-паметника „Св. Александър Невски“ в София. Осветена е на 2 юли 2006 г и носи името на Висарион Смоленски – последният епископ на Смолянска епархия, мъчен и убит заради отказа си да приеме исляма по време на първото насилствено помохамеданчване на Родопите.

Храмът е изграден по инициатива на гражданско сдружение, с главни дарители сем. Тодор и Здравка Баткови, почетни граждани на гр. Смолян. Сградата е приютила Неделно училище “Чисти сърца”. Разполага с богата библиотека и зала за временни изложби.
Централният кораб на сградата е с площ 382 м2, централният купол е с диаметър 17 м, а височината на камбанарията е 32 м. Църквата има 11 камбани, произведени от руската компания ЗИЛ, най-голямата от които е с маса 2 тона. Главният иконостас е изработен от Кънчо Цанев, а иконите са рисувани от група иконописци под ръководството на Елена Дечева и Дечко Дечев.

Вижте още снимки в галерия

катедрален храм „свети висарион смоленски“

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ

 

Храмовият празник е на 27 юли. Храмът е отворен всеки ден от 7.00 до 19.00 ч. За допълнителна информация може да се обърнете към ТИЦ – Смолян.

КАТЕГОРИЯ

Културна забележителност

В РАЙОНА НА

гр. Смолян,
ж.к. Нов център

АДРЕС

4700 Стар център, Смолян

GPS КООРДИНАТИ

41.57537, 24.70844

как да стигнем до

катедрален храм „свети висарион смоленски“

Храмът се намира в самия център на града. Ако пътувате от Пловдив и Пампорово, влизайки в град Смолян, се движете по главния булевард България. Църквата се намира от дясната страна на пътя.

Моля, имайте предвид, че данните за навигация са от Google Maps, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.