Крепост „Калето“ край село Кошница

Крепостта е разположена на конусовиден мраморен връх с надморска височина 1006 м. През желязната и къснобронзовата епоха върхът се ползва като светилище. През раннобронзовата и късноенеолитната епоха върхът също е посещаван. Откриват се единични керамични фрагменти по склона.

Крепостта „Калето” при с. Кошница е представлявала военен пост, контролиращ (заедно със Смолянската крепост) комуникациите по Централния трансродопски път през Средните Родопи (Община Смолян), който е свързвал двата стратегически пътя: Диагоналния (Via Militaris) през Тракийската низина с Крайбрежния път по Егейското крайбрежие (Via Egnatia).

Пейзаж от крепост „Калето“ към с. Кошница.

Вижте още снимки в галерия

КРЕПОСТ „КАЛЕТО“ КРАЙ СЕЛО КОШНИЦА

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ

Изкачването до върха на крепостта отнема около половин час. Наклонът е стръмен. Движете се внимателно, за да избегнете подхлъзване и нараняване.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

Културна забележителност

В РАЙОНА НА

горното поречие на
р. Арда,
с. Кошница

GPS КООРДИНАТИ

41.508831, 24.687441

ОТ ГР. СМОЛЯН

на 22 км

НАДМ.ВИСОЧИНА

990 м

ТАКСА ПОДДРЪЖКА НА ТУРИСТИЧЕСКИ ОБЕКТ

  • Цени за възрастни: 3 лв.
  • Цени за деца над 12 г.: 2 лв.
  • Цени за студенти и пенсионери: 2 лв.
  • Групов билет – за група над 15 човека: 2 лв. на човек
Забележка

Събираните такси се използват за поддръжка на наличните съоръжения и инфраструктура.

как да стигнем до

крепост „калето“ край село кошница

Ако пътувате от Смолян към Могилица и Арда, подминете с. Смилян. На един километър преди Кошница, на прав участък на пътя вдясно има беседка и чешма, а вляво – информационно табло и неасфалтиран път, спускащ се ниско към река Арда. Може да оставите колата край асфалтовия път и да поемете през мостчето над реката. Маркираната туристическа пътека ще ви изведе в основата на скалната арка. От там може да се изкачите и до самата крепост над проходната пещера. От върха се разкрива красива гледка към село Кошница и съседните планински склонове.

ШОФИРАНЕ

За навигация с автомобил може да използвате картите на Google Maps.

ПЕШ

За навигация при пешеходен маршрут може да използвате планинската карта на BGMountains.org.

Моля, имайте предвид, че данните за навигация са от Google Maps и BGMountains, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.