Момчилова крепост

Момчилова крепост в местността Градище на с. Градът има два периода на обитаване. Първият е през VІ век, когато тя е построена по времето на император Юстиниан І (527-565) като част от веригата родопски крепости против варварските нашествия от север. Крепостта просъществува сравнително кратко време и е опожарена при славянските походи в края на VІ – началото на VІ век. Вторият период на обитаване е средновековният. Крепостта е възстановена през ХІ и функционира до нашествието на османските турци през втората половина на ХІV век. През първата половина на ХІV в. крепостта се свързва с името на Момчил юнак. През пролетта на 1344 г. Момчил активно участва в превземането на Комотини и Грацианопол заедно с войските на император Йоан Какнтакузин. Императорът го дарява с титлата севастократор, която се дава на близки роднини на самия император. По такъв начин започва управлението на Момчил като фактически независим родопски владетел.

Крепостта е разположена на висок, скалист връх, на 1215 м надм. височина. Видимостта във всички посоки е отлична, като крепостта е имала комуникация с Козник край Рудозем и Калето край Смолян.

Вижте още снимки в галерия

момчилова крепост

аудио-визуален спектакъл

През пролетно-летния сезон на върха на крепостта се прожектира аудио-визуален спектакъл на открито – филм за живота и подвизите на Момчил юнак.

Временно е спрян аудио-визуален спектакъл на Момчилова крепост.

За съжаление уникалната за Смолян и страната атракция – филмът, прожектиран на скалите на Момчилова крепост и това лято не може да бъде предложен на посетителите на крепостта, поради повреда в оборудването. Предприели сме мерки за отстраняване на повредите и осигуряване на трайна защита на мястото от гръмотевици, като се надяваме в най-кратки срокове да възобновим излъчването. Туристическия обект с отворен за посетители и всеки може да разгледа при хубави време.

Вижте още във видеоклипа

МОМЧИЛОВА КРЕПОСТ – МИТОВЕТЕ ОЖИВЯВАТ

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ

Крепостта и посетителския център се обслужват от екскурзоводи. Има входна такса. През пролетно-летния сезон на върха на крепостта се прожектира аудио-визуален спектакъл на открито – филм за живота и подвизите на Момчил юнак. Освен спектакъла има и друга интересна атракция – ковашка преса, която дава възможност сами да изковете монета за спомен от вашето посещение тук.
Може да се информирате за часовете и дните на прожекциите на аудио-визуалния спектакъл в ТИЦ – Смолян.
В случай, че посетите спектакъла, носете топли дрехи и не се подвеждайте по топлото лятно време в Смолян, селото или в подножието на крепостта.

Проект 

«Момчилова крепост – митовете оживяват»

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

Културна забележителност

В РАЙОНА НА

гр. Смолян, с. Градът

GPS КООРДИНАТИ

41.580628, 24.831394

НАДМ.ВИСОЧИНА

от 1080 м до 1215 м

ДЪЛЖИНА НА ПЪТЕКАТА

приблизително 1 км

ПРЕХОД - ВРЕМЕТРАЕНЕ

около 30 мин.

ТАКСА ПОДДРЪЖКА НА ТУРИСТИЧЕСКИ ОБЕКТ И ПРЕДОСТАВЯНЕ НА УСЛУГИ

Продажба на билети за вход:

  • Цени за възрастни: 5 лв.
  • Цени за деца: 3 лв.
  • Цени за пенсионери: 2 лв.
  • Цени за групи: 3 лв.

Предоставяне на услуги:

  • Екскурзоводски беседи: 5 лв.
  • Наем на аудио гид: 5 лв.
  • Билет за аудио визуален спектакъл: 4 лв. на човек
  • Изработка на керамичен съд: 5 лв.
  • Изработка на сувенир – монета: 3 лв.
Забележка

Събираните такси се използват за поддръжка на наличните съоръжения и инфраструктура.

как да стигнем до

момчилова крепост

Поемете по главния път от Смолян за Кърджали. Ще преминете през с. Подвис. Следва разклон вляво, водещ до селата Градът, Река и Катраница. Вашата цел е с. Градът. След няколко километра пътят се разклонява отново. Поемете вляво. Ще достигнете до село Градът. В края на селото ще видите отбивка вляво по новоасфалтиран тесен път, водещ до подножието на крепостта. От тук за около 20-25 мин, маркираната пътека ще ви изведе на върха на крепостта.
Има възможност за пешеходно изкачване от с. Подвис до крепостта. Пътеката е маркирана и започва от центъра на селото. В случай, че срещнете затруднения с откриването й, любезните местни хора винаги биха ви упътили. Изкачването от Подвис отнема малко повече от час.

ШОФИРАНЕ

За навигация с автомобил може да използвате картите на Google Maps.

ПЕШ

За навигация при пешеходен маршрут може да използвате планинската карта на BGMountains.org.

Моля, имайте предвид, че данните за навигация са от Google Maps и BGMountains.org, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.