Музей на гайдата „Древна и Вечна“ обществена колекция

Обществена колекция „Гайдата – древна и вечна“ – село Стойките

Село Стойките е център на родопската гайдарска традиция, която има своите ярки проявления в лицето на десетки гайдари., чието майсторство се уважава и помни. Каба гайдата е обичан музикален инструмент и съпровожда семейните, родовите и селищните празници.

От Стойките е и фолклориста Апостол Кисьов, който през 1961 г. създава, ръководи и дирижира прочутия оркестър „Сто каба гайди“. Ядрото на тази музикална формация е от стойченски свирци.

По инициатива на Организационния комитет на Националния гайдарски събор „Апостол Кисьов“, през пролетта на 2021 г. започна събирането на експонати за обществената колекция „Гайдата – древна и вечна“ – село Стойките.

Сформирахме екип от широк кръг местни доброволци, които са професионалисти (с академично образование и дългогодишен опит) в сферата на културата- музиканти, експерти с висок престиж и обществено признание; историци и музейни експерти, отговарящи за правилната презентация на автентичните експонати и тяхната стойност.

Музейна експозиция

„Гайдата древна и вечна“

На 25 юни 2022 г., в с. Стойките, община Смолян, беше открита единствена по рода си експозиция „ Гайдата древна и вечна“. Комплектувана изцяло с дарения на предмети, вещи, документи, аудио, видео и фото материали, представящи гайдарското изкуство и народния занаят изработване на гайди в страната /от всички фолклорни области на България/. Към днешна дата колекцията наброява над 250 движими вещи, сред които и идентифицирани по Закона за културното наследство движими културни ценности.

движими вещи

Обществена колекция „Гайдата – древна и вечна“ – село Стойките

Отличава се от останалите музеи по нестандартните художествени инсталации и компоненти, които представляват интерпретация на създаването на инструмента, както и неговите части, композирани в художествени скулптури и фигури.
Най-възрастен гайдар-Иван Петков Бозуков, от село Кортен, Новозагорско. Роден през 1888 год., починал през 1948 год. Експонатите са предоставени от внучката му Петя Кунчева. Най- малкия е Стефчо Георгиев Иванов от гр. София, на 6 г. Джура гайдата присъства равностойно в експозицията.

Чрез отделни инсталации насочваме вниманието на посетителите към:

Възтановка „Ателие“

Художествен декор, интерпретиращ ателие за изработване на гайда, представен по реалистичен начин. Причината за аранжиране на възстановка от момент в изработването на инструмента е основна част от представянето му. Целта е да се създаде усещане за присъствие на майстор, макар да не е физически там. Възстановката запознава посетителите пряко със средата и обстановката, в която се ражда ръчно изработеният инструмент. Хронологично са разположени процесите за изработката на гайдата. От засоляването на кожата за меха, стриженето, прането и сушенето, до дърводелството и сглобяването на инструмента.

Възстановка на ателие (работилница) в реално време за изработка на гайда

Стената на 333 „Каба Гайди“ 

Стената е инсталация, представляваща съвкупност на имена на всички гайдари участвали в поставянето на рекорда на Гинес на голямото събитие през 2012 г. в зала 1 на НДК, град София. Имената са представени под формата на мозайка от малки парчета кожа, от която се изработва меха на инструмента. Мозайката е аранжирана около портрета на Апостол Кисьов. Този мащабен портрет изразява благодарността и възхитата от обединителят и учител Апостол Кисьов, чиято личност е главно вдъхновение за създаването на музеят.

Стената на 333 Каба Гайди, представляваща съвкупност на имена на всички гайдари участвали в поставянето на рекорда на Гинес на голямото събитие през 2012 г.

Триизмерна „3D Херцова Скулптура“ 

Триизмерна висяща скулптура, изработена от пискуни на гайда, окачени на корда, които визуално образуват звуковата вълна на гайдата в цилиндър. Триизмерната скулптура представя по модерен и иновативен начин сантиментална информация за експонатите, като същевременно аранжировката им описва във въздуха звуковата вълна, произлизаща от инструмента. Скулптурата е с поетични нотки, като наподобява обединението на притежателите на пискуните, които някога песента е свързвала в синхрон една и съща трептяща вълна. В края на всеки елемент има ръчно изписани етикети, където е описано от кого е стопанисван, материала от който е изработен и годината, в която е бил в действие.

Триизмерна скулптура отчасти на инструмента (в случая пискуни), която е аранжирана в „левитация"

Прожекция „Ручилен Космос“ 

Прожекция на космос със стерео озвучаване, демонстриращ близостта на звука между ручилото на Каба Гайдата и естествените звуци на планетите в Космоса. Целта на създаването на прожекция е пряко свързана със сетивното въздействие между Гайдата и човекът. Всеки има възможността да влезе свободно в отделната стая, с усещането за преживяване в космоса под експерименталните звуци, съчетани от тези на ручилото и планетите. Тази инсталация цели да запознае посетителите с теорията за „ космическото“ въздействие на инструмента. Това помещение е умишлено изработено с ефект за усещане на транс въздействие, което има за цел да носи спокойствие – да провокира съвсем нови чувства и емоции на посетителят намиращ се в него.

Звукът от ручилото на гайдата се смесва със звученето на някои планети

Експозицията представлява комбинация между музей, художествена етногалерия и звукова постановка. Идеята на музея е да бъде интерактивен, за да осъществи емоционална връзка между звуко-визуално представената информация и посещаващите го. По този начин представяме не само експонати за съзерцаваме, а информация, възприемана като пълно сетивно преживяване.

Вижте още снимки в галерия

МУЗЕЙ НА ГАЙДАТА „ДРЕВНА И ВЕЧНА“

ПОЛЕЗНА

ИНФОРМАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

Културна забележителност

В РАЙОНА НА

с. Стойките

ОТ ГР.СМОЛЯН

18  км.

GPS КООРДИНАТИ

41.6543, 24.6357

РАБОТНО ВРЕМЕ

Вторник-Неделя
10:00 – 12:00
13:00 – 18:00

Почивен ден: Понеделник

ТЕЛЕФОНИ ЗА ВРЪЗКА

0878655659
0883358816
0878614177

как да стигнем до

МУЗЕЙ НА ГАЙДАТА „ДРЕВНА И ВЕЧНА“ ОБЩЕСТВЕНА КОЛЕКЦИЯ

Музеят се намира в центалната част на село Стойките на 18 км от град Смолян. За навигация с автомобил може да използвате картите на Google Maps.

Моля, имайте предвид, че данните за навигация са от Google Maps, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация.