Националната астрономическа обсерватория (НАО)

Националната астрономическа обсерватория (НАО) Рожен е открита официално на 13.03.1981 г, но редовната наблюдателна дейност по научни програми датира от септември 1980 г. Тя е най-голямата еднократна инвестиция на България в научна инфраструктура (над 12 млн. лв.) и все още е най-голямата астрономическа обсерватория на Балканите и въобще в този район на Югоизточна Европа.

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ

 

Посещения и наблюдения се извършват всеки ден с изключение на вторник. За допълнителна информация, запитвания и резервации може да се обадите на тел. 03095 8357; 0875 134 715 или в ТИЦ – Смолян.

 НАО-Рожен е оборудвана с 4 телескопа и построен със собствени сили 15 см слънчев коронограф, НАО “Рожен” осигурява наблюдения по широк клас астрономически и астрофизически задачи – от динамика и физика на тела от Слънчевата система, до извънгалактични изследвания: астероиди и комети, спектри на звезди от различни класове и видове променливост, звездни купове, близки и далечни галактики, квазари.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

Културна забележителност

В РАЙОНА НА

с. Момчиловци, връх Рожен

GPS КООРДИНАТИ

41.694029, 24.738990

ОТ ГР. СМОЛЯН

на 29 км

НАДМ.ВИСОЧИНА

1759 м

как да стигнем до

нАО – РОЖЕН

Имате няколко възможности за това. Ако пътувате от Смолян през Пампорово, след като преминете през курортния комплекс в посока Чепеларе, пътят ще ви изведе край село Проглед, където има голямо кръстовище. На него трябва да поемете вдясно и да карате в продължение на няколко километра, докато достигнете до върха на самия проход Рожен. Вляво от вас се намира хотел, а до него, също вляво, е отбивката, водеща към Момчил юнак, Момчиловци и Лъки. Тя ще ви отведе до разклон с табела за НАО – Рожен.
Ако пътувате от Смолян през прохода Рожен, трябва да подминете селата Бостина и Соколовци. След няколко километрово изкачване отново ще излезнете на самия връх на прохода Рожен. В този случай трябва да се отклоните вдясно и да следвате маркировката, която ще ви отведе до Обсерваторията.
Ако пътувате от Момчиловци, трябва да подминете отбивката за с. Кутела. Карайки направо в продължение на няколко километра ще излезнете на разклон. Продължавайки вдясно, пътят ще ви отведе до Лъки. Вие трябва да завиете вляво и след няколко километра вдясно ще видите разклона с табела, водеща до НАО.

ШОФИРАНЕ

За навигация с автомобил може да използвате картите на Google Maps.

Моля, имайте предвид, че данните за навигация са от Google Maps, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.