Невястата

От север, запад и юг градът е заобиколен от своеобразна скална огърлица – пазителка. Част от нея са скалите Невястата, Турлука, Чернока, Соколица, Червената скала, Орловата скала и др.

Много легенди витаят около скалата НЕВЯСТАТА. Според една от тях смолянска девойка, изгора на един от четниците на Караджа войвода, била поискана за жена от местния турски владетел. Тя се съгласила, но помолила преди сватбата да погледне за последен път родното си място. Отскубнала се и се хвърлила от скалата. От тогава нарекли скалата Невястата.
ТУРЛУКА е била значително тракийско светилище, функционирало повече от едно хилядолетие. Било е в пряка връзка с местността Могилата край Смолян – люлка на християнството още от края на IV в. Там са открити основите на манастирски комплекс и трикорабна християнска базилика.

Вижте още снимки в галерия

невястата

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ

 

Пътеката е обезопасена, но се изисква повишено внимание при придвижване по нея. Не е желателно преминаването отвъд обезопасителните парапети, тъй като има реална опасност от падане и нараняване. Използването на съоръженията за катерене и виа ферата е задължително да става под ръководството на професионалните водачи, които се намират в началото на маршрута. За повече информация може да се обърнете към ТИЦ – Смолян.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

Природна забележителност

В РАЙОНА НА

гр. Смолян

GPS КООРДИНАТИ

41.598574, 24.694408

ОТ ГР. СМОЛЯН

на 10,4 км

НАДМ.ВИСОЧИНА

1460 м

как да стигнем до

невястата

Днес до Невястата и Турлука води приятна екопътека. Началото й се намира вдясно от пътя Смолян – Пампорово, непосредствено до арката на манастир „Свети Пантелеймон“, а дължината й е по-малко от километър. Маршрутът е маркиран с туристическа маркировка, а по цялата му дължина освен местата за почивка и панорамните площадки, които са изградени, има поставени и информационни табла за растителния и животинския свят на Родопите. Те са с образователна цел и са подходящи за най-малките туристи.
Допълнителните атракции, които се предлагат, са маршрути за скално катерене, виа ферата, въжена градина, изкуствена стена за катерене и алпийски тролей, който се извисява на височина от над 30 м.

ШОФИРАНЕ

За навигация с автомобил може да използвате картите на Google Maps.

ПЕШ

За навигация при пешеходен маршрут може да използвате планинската карта на BGMountains.org.

Моля, имайте предвид, че данните за навигация са от Google Maps и BGMountains, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.