Паметникът на връх Средногорец

Мавзолеят – костница е издигнат в памет на загиналите в епичните боеве на 21 пехотен Средногорски полк, предвождан от полк. Владимир Серафимов и довели до Освобождението от турско робство на Средните Родопи по време на Балканската война.

Бойният подвиг на средногорци влиза в историята на Смолянския край под името “Родопската Шипка”. С победата си в битката от 1912 година 21 средногорски полк овладява горното поречие на Арда и създава благоприятни предпоставки за пълното освобождаване на Родопите от османско владичество. В чест на тези събития през 1934 г. село Аламидере е прекръстено на Полковник Серафимово (по званието и името на командира на полка), а една от височините, около които се води битката, е наречена връх Средногорец.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

Културна забележителност

В РАЙОНА НА

гр. Смолян,
кв. Райково

GPS КООРДИНАТИ

41.53868, 24.80513

ОТ ГР.СМОЛЯН

14,6 км

как да стигнем до

ПАМЕТНИКЪТ НА ВРЪХ СРЕДНОГОРЕЦ

Ако се намирате в Смолян, трябва да поемете по пътя за Смилян и Арда. Няколко километра по-нагоре ще излезете на остър завой и разклон веднага след него. Пътят направо води към Рудозем и село Полковник Серафимово. В тази посока се намира и паметникът. Ще подминете отбивката за село Габрица вдясно и за Полковник Серафимово, отново вдясно. След още няколко километра вдясно от пътя ще видите стълбите, водещи до паметника – костница. Ще познаете мястото по двете оръдия, експонирани непосредствено до пътя. Разстоянието от Смолян до паметника се изминава за около 20 мин. с автомобил.

Моля, имайте предвид, че данните за навигация са от Google Maps, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.