Пещера Голубовица

Представлява система от четири пещери, генетично и морфоложки свързани по между си. Голубовица 2 е водна пещера, която всъщност представлява най-голям интерес за посетителите. Състои се от подземно езеро и река, преодоляването на които се осъществява с лодки и непромокаеми гащеризони. Пътят към пещерата е с начална точка беседката край пътя между селата Кошница и Могилица, ясно обозначена с билборд „Туристически маршрут „Гарга дере“.
Пътечката се вие през прохладна букова гора, край малката рекичка, на която е изграден бент, образуващ дълго и дълбоко изкуствено езеро. Освен на пещерата, посетителите могат да се насладят и на виа ферата (железен път, прокаран в скалите), както и на алпийски тролей, извисяващ се на височина 20 метра между двата бряга на река Есенна.

Вижте още снимки в галерия

пещера Голубовица

ВАЖНА

ИНФОРМАЦИЯ

 

Водната пещера Голубовица не работи целогодишно, поради високото ниво на водата в нея през зимата и пролетта. В зависимост от количествата валежи през пролетта, в пещерата е възможно да се влезне в средата на юни – началото на юли. Разходката в Голубовица е с продължителност 45 – 70 мин. в зависимост от големината на групата. Допълнителна информация може да получите в ТИЦ – Смилян.

ПОЛЕЗНА

ИНФОРМАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

Природна забележителност

В РАЙОНА НА

горното поречие на р. Арда

ОТ ГР.СМОЛЯН

24.4 км.

GPS КООРДИНАТИ

41.515415, 24.666691

Повече информация за туристически маршрути по Горното поречие на река Арда, можете да получите и от Туристическо дружество „Крепостта – Могилица“ на: https://krepostta-mogilitsa.com/

Повече информация какво могат да Ви предложат селата Могилица и Арда, посетете официалния уебсайт на: Могилица (mogilitsa.com)

Лого сайт Могилица

Горното поречие на река Арда, повече известно като Коритото е красиво и малко известно място, в което живеят много интересни хора. Вижте още истории за места и хора, традиции и вкусни родопски ястия от проектът „Приключения по Арда“ на: https://www.ardaadventures.bg/

как да стигнем до

пещера голубовица

Ако пътувате в посока от Смолян към Арда, подминете село Кошница. На около 300 м преди паркинга за пещера Ухловица, отново вдясно ще видите малка беседка и табелка с туристическа маркировка, водеща до входа на пещерата. В случай, че сте достигнали до паркинга за Ухловица, трябва да се върнете в обратна посока и да се оглеждате за беседката вляво.

ШОФИРАНЕ

За навигация с автомобил може да използвате картите на Google Maps.

ПЕШ

За навигация при пешеходен маршрут може да използвате планинската карта на BGMountains.org.

Моля, имайте предвид, че данните за навигация са от Google Maps и BGMountains, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.