Пещера Надарска

Пещера Надарска се намира на 30 км южно от град Смолян, близо до село Могилица.
Разположена в живописна местност близо до селцата Кремене и Надарци, входът и се намира на 1150 метра надморска височина.

От панорамната площадка до него се разкрива красива гледка към сгушените къщурки в село Надарци, а на юг и към връх Ком.

Проучена за пръв път през 1975г от пещерен клуб “Студенец”, град Чепеларе, с ръководители Димитър и Георги Райчеви.
Както повечето пещери в Родопите и Надарска е образувана в мрамори. Тук обаче, карстовите процеси са действали с пълна сила през изминалите хилядолетия. С дължина от едва 55 метра, пещерата се нарежда сред най-богатите на вторични пещерни форми. Хилядите сталактити и сталагмити, огромните сталактони, красивите драперии. Цялото това изобилие от калцитни образувания превръща пещера Надарска в едно красиво подземно царство, което заслужава да бъде видяно!

Вижте още снимки в галерия

Пещера Надарска

Насладете се на туристическия маршрут и на чудноватите форми на 

Пещера Надарска

ПОЛЕЗНА

ИНФОРМАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

Природна забележителност

В РАЙОНА НА

горното поречие на р. Арда

ОТ ГР.СМОЛЯН

29.8 км.

GPS КООРДИНАТИ

41.526605, 24.630326

,

ДЪЛЖИНА НА МАРШРУТА

0.8 км.

ДЕНИВЕЛАЦИЯ

100 метра

ВРЕМЕТРАЕНЕ ИЗКАЧВАНЕ

20 минути

}

ПРЕСТОЙ В ПЕЩЕРАТА

30 минути

Повече информация за туристически маршрути по Горното поречие на река Арда, можете да получите и от Туристическо дружество „Крепостта – Могилица“ на: https://krepostta-mogilitsa.com/

Повече информация какво могат да Ви предложат селата Могилица и Арда, посетете официалния уебсайт на: Могилица (mogilitsa.com)

Лого сайт Могилица

Горното поречие на река Арда, повече известно като Коритото е красиво и малко известно място, в което живеят много интересни хора. Вижте още истории за места и хора, традиции и вкусни родопски ястия от проектът „Приключения по Арда“ на: https://www.ardaadventures.bg/

как да стигнем до

пещера надарска

Пещерата не е благоустроена и влизането вътре се извършва само с водач! Достъпа до входа се осъществява чрез професионален водач от Туристическо дружество „Крепостта – Могилица“.

Пещерата се намира на 7 км от село Могилица. Два километра преди селото, на главния път, има насочваща табела за пещера Надарска. Посещенията се извършват само след предварителна заявка и уговорка с водачите Аделин Голев  +359876929234 и Дани Хаджиев +359878588492

Цени:
Минималната такса за посещение е 30 лв
Група от и над 4 човека заплащат по 8 лв на човек
Цената включва: беседа в пещерата и необходим инвентар.

Посещението на пещерата може да се съчетае с разходка до: Надарския надписГроба на Руфинка , църквата “Св. Троица” в село Кремене, Античния път или Карталов камък.

ШОФИРАНЕ

За навигация с автомобил може да използвате картите на Google Maps.

ПЕШ

За навигация при пешеходен маршрут може да използвате планинската карта на BGMountains.org.

Моля, имайте предвид, че данните за навигация са от Google Maps и BGMountains, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.