Пещера Типицето

Пещера Типицето е развита в мрамори. Входа на пещерата е ориентиран на запад и има полукръгла форма. Намира се в основата на малък скален венец. Пещерата е едногалерийна с дължина 73 м и денивелация – 0.50 м. Пода е покрит с термогравитационни отложения от ръбест мраморен чакъл. В дъното се наблюдават отделни скални блокове.

Пещерата е проучена и картографирана през 1978 год. от спелеоклуб „Студенец“ – град Чепеларе. През 1986 год. са извършени палеонтологични сондажни проучвания и са открити кости от пещерна мечка – кучешки зъб, моларни и премоларни зъби, долни челюсти и фрагменти от долни челюсти, бедрени и подбедрени кости и костен материал. Те се съхраняват във фонда на Музей на Родопския карст – гр. Чепеларе.

По време на пещерната експедиция през април 2007 год. е картографирана от пещерен клуб „Дервент“ – гр. Велико Търново и ТД „Мурсалица“. Екип от палеонтолог и двама археолози от РИМ – Смолян проучват до стерилен пласт предверието на пещерата през 2007 год. Пещерата представлява временно обиталище, използвано през различни епохи. Това се доказва от тънкия културен пласт /0.30 м/, останал след дълъг период на човешко присъствие XXVI в. пр. Хр. – XII в. сл. Хр. Открити са керамични фрагменти кости, един глинен прешлен за вретено и железен гвоздей. Откритите фрагменти от чашки с букели по дръжките и устия с врязни ямички под тях, датиращи от раннобронзовата епоха намират аналогии в раннобронзовото селище Езеро, край Нова Загора.

Вижте още снимки в галерия

пещера Типицето

ПОЛЕЗНА

ИНФОРМАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

Природна забележителност

В РАЙОНА НА

горното поречие на р. Арда

ОТ ГР.СМОЛЯН

30 км.

GPS КООРДИНАТИ

41.477528, 24.613323

Повече информация за туристически маршрути по Горното поречие на река Арда, можете да получите и от Туристическо дружество „Крепостта – Могилица“ на: https://krepostta-mogilitsa.com/

Повече информация какво могат да Ви предложат селата Могилица и Арда, посетете официалния уебсайт на: Могилица (mogilitsa.com)

Лого сайт Могилица

Горното поречие на река Арда, повече известно като Коритото е красиво и малко известно място, в което живеят много интересни хора. Вижте още истории за места и хора, традиции и вкусни родопски ястия от проектът „Приключения по Арда“ на: https://www.ardaadventures.bg/

КАК ДА СТИГНЕМ ДО

ПЕЩЕРА ТИПИЦЕТО

Пещерата се стопанисва от сдружение „Могилица“.
Посещението се извършва с предварителна уговорка. Тел. 0878373223 и 0878533063.

Достъпа до пещерата е възможен както пеша така и с джипове, тъй като пътя не е подходящ за леки автомобили. Те могат да се наемат от с. Могилица, времето необходимо до пещерата с джип е 30 мин ,а пеш 2 часа.
Самото посещение отнема около 50 мин.

ШОФИРАНЕ

За навигация с автомобил може да използвате картите на Google Maps.

ПЕШ

За навигация при пешеходен маршрут може да използвате планинската карта на BGMountains.org.

Моля, имайте предвид, че данните за навигация са от Google Maps и BGMountains, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.