Планетариумът

На 6 септември 1975 г. в Смолян отваря врати най-големият Планетариум с народна астрономическа обсерватория в България. Планетариумът е една от най-често посещаваните забележителности в планинския град. За изминалите години той е посетен от над 2 700 000 души.

В звездната зала на Планетариума се представят разнообразни лекции с демонстрации (сеанси) – приказки за най-малките деца, учебни програми, популярни обзорни и тематични сеанси. На чуждестранните гости на Планетариума се предлагат програми на руски, френски, немски, английски, гръцки и турски език. Цикъл от специални програми – музикални и поетични, и публични лекции на актуални теми допълват многообразието от звездни спектакли. В просторното фоайе има постоянни и тематични изложби, организират се концерти и спектакли на живо.

През годините Планетариумът в Смолян се утвърждава със своя специфичен стил на работа и печели признание у нас и в чужбина. Той е член на различни авторитетни международни организации – Планетарната Общност (Planetary Society) със седалище Пасадена, Калифорния, САЩ – най-голямата неправителствена организация в света за космически изследвания, Международната организация на планетариумите по света (IPS), Европейската асоциация за астрономическо обучение (EAAE).

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ

 

За информация и резервации може да се свържете директно с Планетариума (0301 830 74) или с ТИЦ – Смолян.

КАТЕГОРИЯ

Културна забележителност

В РАЙОНА НА

гр. Смолян,
ж.к. Нов център

АДРЕС

бул. „България“ 20, 4700 ж.к. Невяста, Смолян

GPS КООРДИНАТИ

41.57606, 24.70871

как да стигнем до

планетариумът

Сградата на Планетариума е изключително характерна и разпознаваема. Намира се в Новия център на града, срещу катедралния храм “Св. Висарион Смоленски”.

Моля, имайте предвид, че данните за навигация са от Google Maps, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.