Регионален исторически музей „Стою Шишков“

Това е най-големият музей в Родопите, който изследва и показва най-цялостно, задълбочено и последователно в своята разнообразна, научна и експозиционна дейност българската същност на населението в планината и неговия реален принос в националната културна съкровищница.

През 1983 г. музеят се установява в специално проектирана за целта сграда, намираща се в новопостроения център на обединения Смолян, част от Културния комплекс. Трите емблематични за града културни институции – музей, библиотека и галерия, са разположени над пешеходната зона на амфитеатъра и водната каскада, на характерно място с доминиращо присъствие на величествената родопска природа. Общата площ на музейната сграда е 3410 м2, от които 1300 м2 са експозиционни зали. Постоянната експозиция на тема “Културно-историческото богатство на Родопите от древността до наши дни” е в два раздела: Археология, с експозиционни пояси “Праистория”, “Траки”, “Средновековие” и Етнография с експозиционни пояси “Традиционно облекло”, “Обреден реквизит”, “Традиционни занаяти”, “Родопска архитектура” и “Традиции и съвременност”.

Вижте още снимки в галерия

РИМ „СТОЮ ШИШКОВ“

Вижте още във видеоклипа

РИМ „СТОЮ ШИШКОВ“

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ

 

Информирайте се предварително за цени на входни такси, отстъпки и работно време на обектите в ТИЦ-Смолян.

КАТЕГОРИЯ

Културна забележителност

В РАЙОНА НА

гр. Смолян,
ж.к. Нов център

АДРЕС

ул. „Полковник Дичо Петров“ 5, 4700 ж.к. Нов център, Смолян

GPS КООРДИНАТИ

41.57617, 24.71477

как да стигнем до

РИМ „СТОЮ ШИШКОВ“

Музеят, галерията и библиотеката са част от комплекс, намиращ се в Новия център на града. Влизайки в Смолян от Пампорово, завийте вляво на първия светофар и следвайте кафявите указателни табели.

Моля, имайте предвид, че данните за навигация са от Google Maps, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.