Смолянските езера

Смолянските езера са разположени стъпаловидно на левия бряг на река Черна, а в тях се оглеждат срамежливо връх Снежанка, Орфееви скали и Невястата. Езерата са със свлачищен произход. В миналото са били 20, а днес наброяват едва седем. Голяма част от тях са се изгубили с течение на годините, а други просто са се заблатили и вече са трудно откриваеми.

Езерата днес представляват приказно кътче край града, където много местни жители и туристи намират спасение и прохлада от летните горещини. Има много добри възможности за къмпингуване и риболов, а трите най-високо разположени езера са свързани с красива екопътека. 

ЕЗЕРОТО „РИБКАТА“

Най-близо разположени до града са езерата Киряновия гьол и Милушевия гьол. Киряновия гьол е по-известен като Рибката. През 70-те години е изградена насипна стена с неголяма височина, която е увеличила обема и площта му значително. Езерото днес е сред любимите места на смолянските въдичари. Във водите му плуват шаран, каракуда, кефал, бял амур, червеноперка и мряна.

Милушевия гьол е разположен терасовидно на няколкостотин метра над Рибката. Обемът му е значително по-малък, но природата край него е изключително красива и запазена. Във водите му се оглежда скалата Турлука, а на метри от него са открити останките на средновековен манастирски комплекс и базилика. В тази местност, наречена Могилата, има идея да се създаде уникален по рода си музей на открито „Средновековен Смолян“, разкриващ развитието на християнството по тези земи.

Тревистото (Тревното), Бистрото и Мътното езеро са емблематични за Смолян. Почти половината от площта на Тревистото езеро е покрита с еднометров торфен пласт, по чиято повърхност растат буйни треви. Във водите на Бистрото езеро пък се оглеждат вековните смърчови гори. Мътното езеро е най-високо разположеното от всички, а пейзажът край него създава усещане за призрачност и мистерия.

По-високо разположени са езерата Салажа и Османовия вир. В непосредствена близост се намира и най-високо разположения смолянски квартал Езерово, наречен така именно заради тях. Край двете езера живописно се вие пътят Смолян-Стойките. 

Вижте още снимки в галерия

СМОЛЯНСКИТЕ ЕЗЕРА

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ

 

Има възможност да използвате градски транспорт до някои от езерата, в случай, че не разполагате с личен автомобил. В близост до Рибката се намира крайната спирка на една от градските автобусни линии, пътуващи регулярно през целия ден, а до Салажа и Османовия вир пътува градски автобус три пъти през деня. За повече информация за разписанието на автобусните линии, както и за работното време на лифта Смолянски езера – връх Снежанка, може да се обърнете към ТИЦ – Смолян.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

Природна забележителност

В РАЙОНА НА

Смолянски езера и К.К. Пампорово

GPS КООРДИНАТИ

Информация в картата под статията

ОТ ГР. СМОЛЯН

на 11,6 км до най-високо разположени езера

НАДМ.ВИСОЧИНА

от 1100 м до 1600 м

как да стигнем до

СМОЛЯНСКИТЕ ЕЗЕРА

Рибката се намира непосредствено до пътя Смолян-Пампорово, в края на квартал Каптажа, отляво. Ако пътувате в посока Пампорово, излизайки от града, вляво ще видите емблематичния хотел-ресторант „Рибката“. Той е разположен на брега на едноименното езеро. Отдясно на пътя, на метри преди паркинга на хотел-ресторант Рибката, тръгва стръмен черен път, неподходящ за автомобили, който след около 10 минути ще ви изведе до Милушевия гьол.

Ако желаете да разгледате Салажа и Османовия вир, трябва да продължите в посока Стойките и Широка лъка. И двете езера ще останат вляво от вас, непосредствено до асфалтовия път, като Османовия вир се пада малко по-ниско от шосето и трябва да се огледате добре.

Към същата посока следва да се придържате ако искате да посетите и трите най-високо разположени езера. Пътувайки в посока Стойките, ще подминете Салажа и Османовия вир. Оглеждайте се за отбивка вдясно, която ще ви изведе до началото на седалковия лифт Смолянски езера – връх Снежанка. Ще познаете отбивката по множеството рекламни табели на места за хранене и настаняване на самия разклон. Карайки по-малко от два километра, вдясно от асфалтовия път ще видите информационна табела и сравнително големия параклис „Св. Дух“. Край него са разположени двете красиви езера – Тревистото и Бистрото, а до Мътното ще ви изведе стръмна, но много приятна и кратка горска пътечка, която се вие между двете езера.
Няколко стотин метра по-нагоре по асфалтовия път ще достигнете до станцията на лифта. Може да съчетаете разходката до езерата с изкачване до връх Снежанка и Орфеевите скали.

НАВИГАЦИЯ ПРИ ПЕШЕХОДЕН МАРШРУТ

За навигация при пешеходен маршрут може да използвате планинската карта на BGMountains.org.

При мащабиране на картата се визуализира точното местоположение на седемте Смолянски езера. За повече информация, моля кликнете върху иконата за локация.

Моля, имайте предвид, че данните за навигация са от BGMountains.org, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.