Варадската крепост

Варадската крепост или Варадското кале е разположена на скалист връх с надморска височина от близо 1500 метра.

Използвана е през различните епохи от траките, византийците и българите.  Било е една от многото родопски крепости функционирала по време на Византийската империя, а по-късно използвана и от българите за обрана от турските нашествия. Говори се обаче, че върхът е използван по-рано и от траките. Племената, които са населявали Родопите преди хиляди години.

Маршрута за крепостта преминава покрай най-дебелото дърво в горното поречие на река Арда-бук на стотици години.

Гледката от крепостта е зашеметяваща, а при ясно време много добре се виждат гръцките планини Боздак и Кушница.

Туристически маршрут

„Крепостта-Могилица“

ПОЛЕЗНА

ИНФОРМАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

Природна забележителност

В РАЙОНА НА

горното поречие на р. Арда

ОТ ГР.СМОЛЯН

29.8 км.

GPS КООРДИНАТИ

41.521067, 24.577771

,

ДЪЛЖИНА НА МАРШРУТА

19 км

ДЕНИВЕЛАЦИЯ

+550 метра

ВРЕМЕТРАЕНЕ

7-8 часа

r

МАРКИРОВКА

червена

Повече информация за туристически маршрути по Горното поречие на река Арда, можете да получите и от Туристическо дружество „Крепостта – Могилица“ на: https://krepostta-mogilitsa.com/

Повече информация какво могат да Ви предложат селата Могилица и Арда, посетете официалния уебсайт на: Могилица (mogilitsa.com)

Лого сайт Могилица

Горното поречие на река Арда, повече известно като Коритото е красиво и малко известно място, в което живеят много интересни хора. Вижте още истории за места и хора, традиции и вкусни родопски ястия от проектът „Приключения по Арда“ на: https://www.ardaadventures.bg/

как да стигнем до

Варадската крепост

До Варадската крепост има добре маркиран и обозначен с табели маршрут, който тръгва от центъра на село Могилица, стига до крепостта и се връща обратно през селата Черешките и Бориково.

Моля, имайте предвид, че данните за навигация са от BGMountains, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход. За професионален водач, може да се свържете с Туристическо дружество „Крепостта – Могилица“.

ШОФИРАНЕ

За навигация с автомобил може да използвате картите на Google Maps.

ПЕШ

За навигация при пешеходен маршрут може да използвате планинската карта на BGMountains.org.

Моля, имайте предвид, че данните за навигация са от Google Maps и BGMountains, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.