Връх Ком

Много са легендите и преданията за родопския връх Ком. Величественият планински хребет привлича археолози, иманяри, които ровят за съкровища, изследователи и любители на чудесата. Всички са убедени, че върхът е свещен – не само защото там е открито древно светилище. Част от преданията са свързани със заровено антично съкровище от Древна Гърция, други пък разказват за скрито имане на разбойници, а трети – за гърне с хайдушки пендари. Някои археолози смятат, че именно тук е мястото на светилището на Дионис, хората от селата пък разказват за подземна църква, служела и за скривалище на българите по време на помохамеданчването.

Ком представлява самостоятелен, конусовиден връх с височина от 1568 метра.

По време на проучванията става ясно, че мястото се е използвало за

СВЕТИЛИЩЕ НА ТРАКИТЕ

Откритата керамика е от различни епохи  и дори е открита келтска монета. Археолозите откриват и останки от християнски параклис, който е възстановен от местните хора и е посветен на апостол Петър. И днес местните се качват там на Петровден, за да се помолят за здраве и благоденствие.

Изкачвайки върха ще се насладите на едни от най-панорамните гледки в горното поречие на Арда.

Насладете се на панорамата във видеоклипа

ИЗГЛЕД ОТ КОМ

ПОЛЕЗНА

ИНФОРМАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

Природна забележителност

В РАЙОНА НА

горното поречие на р. Арда

ОТ ГР.СМОЛЯН

35.8 км.

GPS КООРДИНАТИ

41.45611, 24.67533

Повече информация за туристически маршрути по Горното поречие на река Арда, можете да получите и от Туристическо дружество „Крепостта – Могилица“ на: https://krepostta-mogilitsa.com/

Повече информация какво могат да Ви предложат селата Могилица и Арда, посетете официалния уебсайт на: Могилица (mogilitsa.com)

Лого сайт Могилица

Горното поречие на река Арда, повече известно като Коритото е красиво и малко известно място, в което живеят много интересни хора. Вижте още истории за места и хора, традиции и вкусни родопски ястия от проектът „Приключения по Арда“ на: https://www.ardaadventures.bg/

как да стигнем до

ВРЪХ КОМ

Вариантите за изкачване на върха са няколко като най-удачен е този от селцата Гудевица и Гоздевица. До село Гудевица има асфалтов път.

Вариант №1 – Изходна точка ценъра на село Гудевица. Продължителност – 5-6 часа ходене и връщане. Денивелация : + 500м;

Вариант №2 – Изходна точка центъра на село Могилица. Продължителност – 7-8 часа ходене и връщане. Денивелация : + 600м;

 

ШОФИРАНЕ

За навигация с автомобил може да използвате картите на Google Maps.

ПЕШ

За навигация при пешеходен маршрут може да използвате планинската карта на BGMountains.org.

Моля, имайте предвид, че данните за навигация са от Google Maps и BGMountains, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.