Около 4000 наблюдаваха зрелищния маскарад в Широка лъка, кукери огласяха с чанове селото.

12 мар., 2023Културни забележителности, Новини

300 кукери огласяха с чанове , тюмбелеци и хлопки Широка лъка по време на традиционния празник Песпонеделник, който днес се завърна след двегодишно отсъствие. Около 4 000 се стекоха в родопското село, за да гледат зрелищните маскарадни игри и как се гони злото. Паркираните автомобили достигаха до с.Стойките.

Кметът Николай Мелемов откри кукерския празник. В словото си той посочи, че Широка лъка е едно от най-разпознаваемите села в България. А днес ни е събрал стародавният обичай на българските маскарадни игри, наречен Песпонеделник. Смисълът на днешния празник е във веселието и забавата, но преди всичко е в наследената традиция, която осмисляме като памет на рода и като културна ценност, посочи кметът. Той поздрави всички кукери като каза, че те са част от българската фолклорна традиция – нейни изразители и пазители. А на присъстващите пожела много емоции, настроение и добри спомени.

Домакини бяха песяците от Широка лъка с ръководител Стоил Калфов. По традиция те дадоха начало на празника. След това се изявиха още пет кукерски състави от селата Големо Бучино /Пернишко/, Церово /Пазарджишко/, Бегунци /Карловско/ , Изгрев /Благоевградско/ и Турия /Старозагорско/. Кукерите огласяха всичко наоколо, а пищните им костюми са неповторими. Маскарадните игри символизират зараждащата се пролет и новото начало, прошката и възкресението. Местните песяци символично заораха нивата, за да е плодовита годината. Всички кукери изгониха злото със страховити маски и кръстосвайки саби.

Организатори на Песпонеделник са Община Смолян, кметство Широка лъка, НЧ „Екзарх Стефан -1872“. В организацията на празника се включиха и много спонсори.

Вижте снимки в галерия

ПЕСПОНЕДЕЛНИК 2023 г.