Крепост „Калето“ в местността Турлука

За да противостои на варварските нашествия от север, византийският император Юстиниан I (527 – 565 г.) предприема грандиозна укрепителна дейност из целия Балкански полуостров. Отбранителната линия е съставена от доста крепости, сред които са Калето край Кошница, Момчилова крепост и Турлата.

Най-значителна обаче е Калето край Смолян. Датировката и е от късната античност, а предназначението и е било охрана на селище и религиозен център в планината. Имала е идеална възможност за контакт с Момчилова крепост и Козник над Рудозем. Площта на крепостта е около 5 дка, като южната и крепостна стена е разкрита изцяло. Дължината и е 38 метра, а височината и е запазена до 2,5 метра.

Вижте още снимки в галерия

КРЕПОСТ „КАЛЕТО“ В МЕСТНОСТТА ТУРЛУКА

как да стигнем до

КРЕПОСТ „КАЛЕТО“ В МЕСТНОСТТА ТУРЛУКА

Ако пътувате от Смолян към Пампорово, след като подминете изоставения къмпинг на СБА и карате още около 2 км, вдясно от вас ще видите арката на манастир „Св. Пантелеймон“. Има широк паркинг и дървени павилиончета за храна и сувенири. Зад тях е началото на две пътеки – дясната води до Невястата и Турлука, а лявата – до крепостта. Разстоянието е около 700 м, а пътеката е обезопасена с парапети и стъпала за безопасно придвижване.

ШОФИРАНЕ ДО ПАРКИНГ НА "СВ.ПАНТЕЛЕЙМОН"

За навигация с автомобил може да използвате картata на Google Maps.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

Културна забележителност

В РАЙОНА НА

Смолянски езера и К.К. Пампорово

GPS КООРДИНАТИ

41.597303, 24.700929

ОТ ГР. СМОЛЯН

на 10,7 км 

НАДМ.ВИСОЧИНА

1450 м

ПЕШЕХОДЕН МАРШРУТ

За навигация при пешеходен маршрут може да се запознаете с туристически маршрут Екопътека крепост “Калето” в местността “Турлука” и да използвате планинската карта на BGMountains.org.

Моля, имайте предвид, че данните за навигация са от Google Maps и BGMountains.org, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.