ЕКОПЪТЕКА КРЕПОСТ „КАЛЕТО“

В МЕСТНОСТТА „ТУРЛУКА“

Скалистия масив над град Смолян  наречен Калето е част от системата крепостни съоръжения,които са разположени по други съседни огледни върхове в Родопите, като тези над село Подвис, град Рудозем, село Кошница и други. От върха над крепостта се разкрива красива гледка към съседните скали и към град Смолян.

Най-значителна обаче е Калето край Смолян. Датировката и е от късната античност, а предназначението и е било охрана на селище и религиозен център в планината. Имала е идеална възможност за контакт с Момчилова крепост и Козник над Рудозем. Площта на крепостта е около 5 дка, като южната и крепостна стена е разкрита изцяло. Дължината и е 38 метра, а височината и е запазена до 2,5 метра.

Екопътека от манастир „Св. Пантелеймон“

Ако пътувате от Смолян към Пампорово, след като подминете изоставения къмпинг на СБА и карате още около 2 км, вдясно от вас ще видите арката на манастир „Св. Пантелеймон“. Има широк паркинг и дървени павилиончета за храна и сувенири. Зад тях е началото на две пътеки – дясната води до Невястата и Турлука, а лявата – до крепостта. Разстоянието е около 700 м, а пътеката е обезопасена с парапети и стъпала за безопасно придвижване.

КАТЕГОРИЯ

Екопътека

В РАЙОНА НА

гр. Смолян

МАРКИРОВКА

Добра

ТРУДНОСТ

Лека

НАЧАЛНА ТОЧКА

паркинг до манастир „Св. Пантелеймон“
( 41.601620, 24.698719 )

КРАЙНА ТОЧКА

м. Турлука
( 41.597303, 24.700924 )

,

ДЪЛЖИНА

0.58 км.

ВРЕМЕТРАЕНЕ

0:30 минути

Екопътека от гр. Смолян

До крепостта може да се достигне като се тръгне от самия град Смолян, на север над гробищния парк по горски път маркиран с зелена маркировка.

КАТЕГОРИЯ

Екопътека

В РАЙОНА НА

гр. Смолян

МАРКИРОВКА

Добра

ТРУДНОСТ

Средна

НАЧАЛНА ТОЧКА

гр. Смолян
( 41.584645, 24.700144 )

КРАЙНА ТОЧКА

м. Турлука
( 41.597387, 24.701090 )

,

ДЪЛЖИНА

2.8 км
изкачване

ВРЕМЕТРАЕНЕ

1:30 часа
изкачване

КАРТА НА ЕКОПЪТЕКА КРЕПОСТ „КАЛЕТО” В МЕСТНОСТТА „ТУРЛУКА”

Маршрут, вдясно от главния път Смолян – Пампорово, до паркинг на манастир „Св. Пантелеймон“. За навигация при пешеходен маршрут може да използвате планинската карта на BGMountains.org.

Карта на екопътеката от град Смолян.

Моля, имайте предвид, че данните за навигация са от BGMountains, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.