Пещера Калето край село Кошница

Намират се край село Кошница и са един от феномените, които си струва да бъдат посетени. Представлява огромен скален свод, водещ към върха, където се намират останките на едноименна средновековна крепост, която бе реставрирана наскоро. Последните археологически разкопки, които доведоха до експониране на проучената част от комплекса (пещера, крепост и църква) наистина нямат аналог в България.

Любителите на адреналина могат да изпробват алпийски пандюл – полет на принципа на махалото с четиридесет метрово въже, закрепено в най-високата част на скалната арка. До входа на пещерата води маркирана туристическа пътека с места за отдих по нея заради сравнително голямата денивелация на маршрута.

Пейзаж от крепост „Калето“ към с. Кошница.

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ

Изкачването до върха на крепостта отнема около половин час. Наклонът е стръмен. Движете се внимателно, за да избегнете подхлъзване и нараняване.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

Природна забележителност

В РАЙОНА НА

горното поречие на
р. Арда,
с. Кошница

GPS КООРДИНАТИ

41.508831, 24.687441

ОТ ГР. СМОЛЯН

на 22 км

НАДМ.ВИСОЧИНА

990 м

как да стигнем до

пещера „калето“ край село кошница

 

Ако пътувате от Смолян към Могилица и Арда, подминете с. Смилян. На един километър преди Кошница, на прав участък на пътя вдясно има беседка и чешма, а вляво – информационно табло и неасфалтиран път, спускащ се ниско към река Арда. Може да оставите колата край асфалтовия път и да поемете през мостчето над реката. Маркираната туристическа пътека ще ви изведе в основата на скалната арка. От там може да се изкачите и до самата крепост над проходната пещера. От върха се разкрива красива гледка към село Кошница и съседните планински склонове.

ШОФИРАНЕ

За навигация с автомобил може да използвате картите на Google Maps.

ПЕШ

За навигация при пешеходен маршрут може да използвате планинската карта на BGMountains.org.

Моля, имайте предвид, че данните за навигация са от Google Maps и BGMountains, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.