Роженската обсерватория преустановява временно посещенията на туристи

4 окт., 2021Новини

НАО-Рожен

Посещенията и влизането на външни лица на територията на НАО Рожен са временно преустановени, съобщават на официалния си сайт от обсерваторията.

 

„Спираме посещенията на туристи, защото първо, че те са много малко. Второ, защото се увеличава процентът на заболелите с коронавирус в страната и в крайна сметка трябва да спазваме някакви мерки, които са наложени на държавно ниво“, е  коментирал  пред „Дарик” директорът на обсерваторията. Най-вероятно март-април започваме отново, допълни още Петров. Надяваме се, че скоро ще можем отново да ви приветстваме под купола на 2-м телескоп и под роженското звездно небе, отбелязаха от обсерваторията.

Директорът на НАО "Рожен" д-р Никола Петров

Роженската обсерватория ще се сдобие с нов роботизиран телескоп с 1.5-метрово огледало за 3,5 млн. лева. Новото оборудване ще позволява по-прецизни и бързи насочвания на оптичния уред, както и възможности за дистанционни наблюдения.

Планирано е изграждане на нова наблюдателна кула, в която ще се постави телескопът. Очаква се през лятото на 2022 г. да бъдат направени първите наблюдения с новата модерна придобивка.