соколиците

Представляват интересна група от пет скални върха с еднаква надморска височина – 1 700 м. Подобно нещо се среща рядко в природата. Скалите са разположени по посока север-юг, като единствено до най-северната скала води маркирана туристическа пътека. Гледката от върха си струва, а на самата скална плоча е поставен голям метален кръст.

Началото на маркираната пътека се намира вдясно от пътя Пампорово – Смолян, след бившия хотел „Мирчо войвода“. За ориентир служи беседка, от която започва и самата пътека. Ако се движите от Смолян към Пампорово, трябва да подминете арката на манастир „Св. Пантелеймон“. Карайте няколко километра и се оглеждайте вляво, над пътя, за беседката.

На върха се открива чудна гледка – Смолян, Перелик, Пампорово, върховете Преспа и Свобода се простират като на длан пред погледа ви.

КАТЕГОРИЯ

Туристически маршрут

В РАЙОНА НА

К.К. Пампорово

МАРКИРОВКА

Зелена

ТРУДНОСТ

Лека
! Екстремно трудна в последните 400 м.

НАЧАЛНА ТОЧКА

Над пътя Пампорово-Смолян 
( 41.622140, 24.701643 )

КРАЙНА ТОЧКА

Соколиците
( 41.615948, 24.700634 )

,

ДЪЛЖИНА

1 км.

ВРЕМЕТРАЕНЕ

0:30 мин.

КАРТА НА ТУРИСТИЧЕСКИ МАРШРУТ СОКОЛИЦИТЕ

За навигация при пешеходен маршрут може да използвате планинската карта на BGMountains.org.

Моля, имайте предвид, че данните за навигация са от BGMountains, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.