Светилището

Светилището над село Горна Арда се намира в местността Расилица. Разположено е върху скален рид, който от запад е с отвесни скали, от изток е по-лесно достъпен и завършва с наклон в южния си край. В северния си край със седло се свързва със съседния връх Челиквица. По цялото му протежение са разположени осем тераси, които най-вероятно са дооформени или изцяло направени от човешка ръка. Единствено по тях са открити изобилно количество керамични фрагменти, датирани в Елинистическа епоха (IV-I в. пр. Хр.)

От върха се открива красива гледка към Горна Арда и Арденския дял. От запад на изток се вижда върховете Добрин връх, Ардин връх, Голямото бърце, Ком и други.

ПОЛЕЗНА

ИНФОРМАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

Природна забележителност

В РАЙОНА НА

горното поречие на р. Арда

ОТ ГР.СМОЛЯН

38.2 км.

GPS КООРДИНАТИ

41.465836, 24.613164

Повече информация за туристически маршрути по Горното поречие на река Арда, можете да получите и от Туристическо дружество „Крепостта – Могилица“ на: https://krepostta-mogilitsa.com/

Повече информация какво могат да Ви предложат селата Могилица и Арда, посетете официалния уебсайт на: Могилица (mogilitsa.com)

Лого сайт Могилица

Горното поречие на река Арда, повече известно като Коритото е красиво и малко известно място, в което живеят много интересни хора. Вижте още истории за места и хора, традиции и вкусни родопски ястия от проектът „Приключения по Арда“ на: https://www.ardaadventures.bg/

КАК ДА СТИГНЕМ ДО

светилището

Могат  да се използват вело трасетата, които тръгват от върха и слизат в Горна Арда.

Удобен е и варианта за съчетаване на Светилището с панорамна площадка „Върхът”, която е разположена на североизточната страна на рида.

ШОФИРАНЕ

За навигация с автомобил може да използвате картите на Google Maps.

ПЕШ

За навигация при пешеходен маршрут може да използвате планинската карта на BGMountains.org.

Моля, имайте предвид, че данните за навигация са от Google Maps и BGMountains, може да съдържат неточности и са предназначени за спомагателно, а не основно средство за ориентация при избор или провеждане на преход.